Мисията до Луната на Аполо 13

Мисията на пилотирания космически кораб Аполо 13 е да извърши меко кацане в района на планинските възвишения Фра Мауро на Луната и да събере богати геоложки проучвания. Това обаче не се случва и, защото се получава съобщението „Хюстън, имахме проблем!“.

Корабът е изстрелян на 11 април 1970 година. По план Аполо 13 трябва да влезе в орбита около Луната със скорост и траектория, позволяваща след включване на главния двигател на командния модул, кацане в предварително определения район на Фра Мауро. На 13 април в 13 часа и 24 минути е проведено последното, излъчено в ефир телевизионно предаване от борда, продължило 27 минути. След приключването му с пожелания за "спокойна вечер и лека нощ", екипажът продължава изпълнението на рутинните операции на кораба. В 14 часа и 07 минути на 13 април Джон Суайгърт включва шалтера за хомогенизиране на криогенните резервоари. Шестнадесет секунди по-късно след старта, кислороден резервоар номер 2 експлодира. В този момент Аполо 13 се намира на близо 320 000 километра от Земята.

Поради невъзможността за продължаване на мисията по предварително запланувания план, екипът в Контролния център на полета взима решение за прекратяването ѝ и завръщане на Земята. Използването на основния двигател на Сервизният модул е много рисковано, поради критичното състояние на „Одисея“ и изчерпването на оставащата в акумулаторите енергия и се налага всичките маневри да се извършат с двигателите на Лунния модул.

Появяват се редица проблеми, включително и с животоподдържащите системи, но за щастие малко след 18 часа на 17 април, Аполо 13 се приводнява в южния Пасифик.

Аполо 13 е първия космически кораб претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната.

За автора

Вашият коментар