Българите правим символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари – денят, в който по стар стил е бил възспоменаван св. мъченик Трифон. Този ден наричаме "Трифон Зарезан".
След благословиите, поливането с вино, ритуалните игри, песните и хората, които се случват според народните трации, всички сядат на обща трапеза върху пешкири на земята.
След календарната реформа църквата чества Свети мъченик Трифон на 1 февруари, но лозарите продължават да правят ритуалното "зарязване" на лозите в средата на месеца.
Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.
Именници: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка, Радко, Радка, Рачо.
Празничната трапеза: Основното ястие по стар български обичай е пълнена кокошка. Прави се и пита.