Най-четеният автентичен дневник в света

Едва на 15 години Ане Франк загива в концентрационен лагер. Оцелява нейният дневник – разтърсващо свидетелство за Холокоста. Публикуван за пръв път през 1945 година, дневникът е преведен на десетки езици, по него е заснет и филм, отличен с наградата "Оскар".

Ане Франк е еврейско момиче, родено в Германия и прекарало по-голямата част от живота си в Нидерландия. По време на Втората световна война то се укрива от нацистите със своето семейство в Амстердам и води дневник, публикуван след края на войната. Тя умира в концентрационния лагер Берген-Белзен.

Ане Франк е родена на 12 юни 1929 г. във Франкфурт на Майн, Германия.  Тя е едва на 11 години, когато след идването на националсоциализма на власт в Германия емигрира с родителите си в Амстердам. Семейството й се укрива в една задна пристройка на "Принсенграхт" 263. Ане Франк описва в дневника си събитията, които сполетяват семейството. Скривалището бива издадено, укриващите се в него – арестувани и депортирани. Ане Франк и сестра й са откарани най-напред в концентрационния лагер Освиенцим, след това в Берген-Белзен. Единственият оцелял от семейството, бащата публикува след Втората световна война дневника на дъщеря си.

 Гневът, бунтарството, смехът и надеждата, които извират от страниците, го превръщат в най-известната книга, писана от дете, в най-четения автентичен дневник в света и най-превежданата книга от холандски език.

"Колко прекрасно е, че никой не трябва да чака и момент, за да промени света към по-добро."

Вашият коментар