Нови доказателства доказват, че древните хора са се върнали в Африка

Въпреки, че ние често си мислим за ранните хора, че са напуснали Африка, генетиците са установили, че населението от Западна Евразия е направило дълго и мъчително пътуване обратно в Източна Африка преди около 3000 години. Откритието показва, че е имало по-голямо смесване между континентите, отколкото се смяташе досега.

Хората започнали да напускат Африка преди около 65 000 години, въпреки че неандерталците са заселили Европа много преди това. В същото време койсанските племена в Южна Африка са живели в почти пълна изолация от останалата част на човечеството в продължение на хиляди години. Койсан е името на две основни етнически групи от Южна Африка. Двата народа имат общи физически и езикови черти и са били първоначалните обитатели на по-голямата част от южна Африка отпреди преселенията на банту на Юг, дошли по източния и западния бряг на Африка, и по-късната европейска колонизация.

Дейвид Райх, от Харвардския университет, и колегите му не са очаквали да намерят признаци на западните евразийски гени в 32 физически лица, принадлежащи към различни койсански племена.

 

За автора

Вашият коментар