Откриха скулптура на египетска принцеса в Луксор

Археолозите, работещи в Луксор, откриха статуя на египетската принцеса Изет – дъщеря на цар Аменхотеп III, който управлявал около 1388-а и 1348-а година пр.Хр. Въпреки, че лицето на статуята, направено от калцит, е много ерозирало, и краката остава да бъдат намерени, ясно се вижда кръглата перука на принцесата и ритуалната огърлица менат, която се свързва с божеството Хатор.

Статуята е изкопан в погребалния храм на Аменхотеп III – крал на Западния бряг в Луксор, известен с Колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи на фараона, разположени на западния бряг на древна Тива и представляващи своеобразен вход към храма.

Новооткритата статуя, която е висока 170 см и широка 52, е част от друг колос на царя, който някога се е намирал преди третата врата на храма. През годините археолозите са се опитвали да намерят всички липсващи фрагменти, за да сглобят 14-метровата статуя. Така принцесата, изобразена в много по-малък мащаб от Аменхотеп III, би трябвало да застане между краката на баща си.

Принцеса Изет е една от осемте известни дъщери на Аменхотеп III, въпреки че имената само на пет от тях са запазени документално.

За автора

Вашият коментар