Покушението срещу Линкълн

Гражданската война завършва с капитулацията на Конфедерацията на американски щати на 9 април 1865 година. На страната предстои да извърши реконструкция на Юга и започва процеса на интеграция на чернокожите в американското общество. Към края на войната Линкълн често се среща с генерал Юлисис Грант.

Двамата мъже планират решаването на проблеми по Възстановяването и по време на тяхната последна среща на 14 април 1865 година (Разпети петък), Линкълн кани Грант на светско събитие същата вечер. Грант отказва. Най-големият син на президента Роберт Тод Линкълн също отклонява поканата.

В отсъствието на своя бодигард — Уард Хил Ламон, на когото е споделил прочутия си сън за своето покушение, Линкълн отива да гледа пиеса във Форд Тиътър. По време на спектакъла “Моят американски братовчед”, привърженикът на Конфедерацията, актьорът Джон Уилкс Бут прониква в президентската ложа и прострелва Линкълн в главата. Куршумът влиза зад лявото ухо на Линкълн и засяда зад очите му. Бут извиква "Sic semper tyrannis!" („Това застига тираните!”). Изречението е мото на щата Вирджиния и се приписва на Марк Юний Брут.

Според някои Бут извиква и „Югa е отмъстен!” и скача от балкона на сцената долу. След като се приземява шпората на обувката му се закача в американския флаг, той се спъва и чупи крака си. На следващата сутрин, без да дойде в съзнание, Ейбрахам Линкълн умира.

Милиони американци отдават последна почит на техния президент в продължение на две седмици и половина, докато трауният влак, с който се придвижва тялото на президента, преминава през няколко щата, придвижвайки се от Вашингтон до Спрингфийлд. Той е погребан в Ок Ридж Семетри, където през 1874 година е изградена 54-метрова гробница.

 

За автора

Вашият коментар