Пушкин – призван да буди в сърцата на хората порива към свобода и доброта

Александър Сергеевич Пушкин наистина стои в основата на дървото на руската поезия.  От феноменът  Пушкин в руската литература тръгва  романтическата визия за поета – призван чрез словото си да буди в сърцата на хората порива към свобода, доброта и съпричастност.

Пушкин е смятан от мнозина за първия велик руски поет, който създава нов стил в разказите — смесица от драма, любовна история и сатира.

Можем да определим неговата лирика като философска, гражданска и интимна, с общочовешко звучене. Едни от най-забележителните му произведения са роман в стихове "Евгений Онегин" (енциклопедия на руския живот), поемите – "Кавказки пленник", "Медният конник", „Руслан и Людмила", историческата трагедия в стихове "Борис Годунов" и още много други трагедии, повести, романи .

За жалост най-великият руски писатели живее едва 38 години, умира при дуел заради честта на жена си – Наталия Гончарова, една от най-ухажваните красавици на тогавашното руско висше общество.

На 8 януари 1837 г. Александър Пушкин и Жорж Дантес се изправят един срещу друг на дуел. Дантес стреля пръв и улучва поета в корема. Ранен, Пушкин все пак успява да стреля срещу противника си, но само леко го ранява. Раната на Пушкин го мъчи само два дни. На 10 януари той издъхва.

В множество градове по света имат паметници на поета. Най-много те са в Русия, като Москва и Санкт Петерсбург имат по няколко.

 

Вашият коментар