Първият успешен тест на атомната бомба

На 16 юли 1945 година в 05:29:45 часа Проектът Манхатън идва към своя експлозивен край, като първата атомна бомба е тествана успешно в Аламогордо, Ню Мексико.

Плановете да се създаде уранова бомба от съюзниците са възникнали още през 1939 година, когато италианския емигрант и физик Енрико Ферми се срещна със служители на американския военноморски флот в университета Колумбия, за да обсъдят използването на ядрени материали за военни цели. През същата година, Алберт Айнщайн пише на президента Франклин Рузвелт в подкрепа на теорията, че неконтролираната ядрена верижна реакция има голям потенциал, като основа за оръжие за масово унищожение. През февруари 1940 година, федералното правителство отпуска общо $ 6,000 за изследвания. Но в началото на 1942 година САЩ вече е във война с Тристранния пакт и надвисва страха, че Германия работи по своя уранова бомба, като Министерството на войната развива по-голям интерес към проучванията и ограниченията на ресурсите на проекта са премахнати.

Генерал Лесли Р. Грувс, самият той инженер, ръководи проекта, като има за задача да събере най-великите умове в областта и да открие как да впрегне силата на атома, така че да доведе войната до решаващ край. Проектът Манхатън (наречен е така заради мястото където започват изследванията) преминава през много места, по време на първоначалния период на теоретично изследване, най-важното от които Университетът в Чикаго където Енрико Ферми успява да постигне първата верижна реакция на делене. Но проектът добива своята завършена форма в пустинята на Ню Мексико, където през 1943 година Робърт Дж. Опенхеймер започва да ръководи Проект Y в лаборатория в Лос Аламос, заедно с такива умове като Ханс Бете, Едуард Телър, и Ферми. Тук теорията и практиката се сблъскват

Сутринта на 16 юли в пустинята на Ню Мексико и двайсет мили южно от Санта Фе, първата атомна бомба е взривена. Учените и няколко високопоставени лица се отдалечават на малко над 9 километра, за да наблюдават първия облак-гъба от изгаряща светлина да се издига над 12 000 метра във въздуха и генерирани разрушителната сила на 15 000 до 20 000 тона тротил.

Големият въпрос сега бил срещу кого да бъде използвана бомбата. Първоначалният замисъл бил срещу Германия, но тя вече се била предала. Единственият оставащ воюващ била Япония.

Вашият коментар