Студентът Ян Палах, който се самозапали в името на живота

На днешния ден преди 49 години 20 годишният студент се залива с бутилка бензин на Вацлавския площад

Няколко месеца след погрома над Пражката пролет от войските на Варшавския договор, 20 годишният студент от философския факултет на Карловия университет прави своя последен и най-значим протест срещу агресията върху Чехия през 1968.

На 20 август 1968 като част от операция “Дунав” над 500 хиляди войници и близо 7 хиляди съветски танка окупират Чехия с цел да прекратят проекта на Дубчек за “социализъм с човешко лице”. Александър Дубчек се опитва да либерализира чешкия социализъм – прокарва свобода на словото, демократични избори, многопартийна система. Самият той призовава народът да не се противи на войниците от Варшавския договор, сред които и български части. Чехия е окупирана.

Няколко месеца по-късно, на 16 януари следобед, Ян Палах стъпва на Вацлавския площад, сваля палтото си, вади бутилка бензин и се залива. Въпреки усилията на случайните минувачи да го спасят, 20 годишният студент има над 85% изгаряния и умира след 3 дни. Погребението му на 25 януари е една от най-масовите демонстрации в историята на Чехия.

Минути преди да се превърне от обикновен студент в национален герой, Ян Палах пише предсмъртното си писмо.

Майко, татко, братко, сестричке!

Когато четете това писмо, вече ще съм мъртъв или близо до смъртта. Знам колко тежко ще ви нарани действието ми, но не се сърдете на мен. За съжаление, не сме сами на този свят. Не правя това от умора от живота, а напротив – защото го ценя твърде много. Надявам се, че деянието ми ще го направи по-добър. Знам цената на живота и знам, че това е най-ценното нещо. Но за вас искам много, за всички вас, така че трябва да платя висока цена. Не губете сърцето си след моята жертва, кажете на Ячек да учи по-усърдно, на Марта също. Никога не бива да приемате несправедливости, в каквато и да е форма, смъртта ми ще ви обвърже. Съжалявам, че никога повече няма да ви видя, вас, които много обичам. Моля ви, простете ми, че толкова сме се карали. Не им позволявайте да ме изкарат луд. Поздравете момчетата, реката и гората.

За автора

Вашият коментар