Цар Петър – най-дълго управлявалият български владетел

На 8-ми октомври 927г. – сключват брак византийската принцеса Мария и българския цар Петър І

С тържествена сватбена церемония в храма „Св. Богородица при Пиги" /Извора/ в Константинопол се сключва брак между византийската принцеса Мария и българския цар Петър І. Бракът е част от мирен договор между Византия и България.

Цар Петър /927- 969 г./ е най-дълго управлявалият български владетел – цели 42 години.Той втори син на цар Симеон I (893-927 г.). Заема престола след смъртта на баща си. Петър бил известен със своето миролюбие, поради това е смятан от някои изследователи за „слаб владетел”.

През 927 г. сключва мирен договор с Византия, по силата на който България се отказва от териториалните придобивки, постигнати от цар Симеон I след 913 г. В замяна на това тя получава само една малка част от Тракия. Договорът предвижда и взаимна размяна на пленници между двете държави. Византия на свой ред се задължава да плаща и в бъдеще ежегодния данък, наложен и от мирния договор в 896 г. Тя признава на Петър I титлата "цар на българите", независимостта на Българската православна църква, начело с патриарх.. Като гаранция за бъдещите мирни отношения между двете държави Петър I се жени за внучката на византийския император Роман Лакапин.

Този мир продължил, макар и с периоди на известно напрежение, около 40 години. Дипломатическите успехи на Петър го направили много популярен и той бързо потушил бунтовете на двамата си братя, които имали аспирации към престола.

Цар Петър бил прочут със своята благочестивост. Помогнал за изграждането на много църкви и манастири. Известно е неговото поклонническо пътуване до Рила планина, за да отдаде почит на Йоан Рилски . След смъртта си Петър също бил канонизиран за светец.

Вашият коментар