You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one

Преди 31 години на днешния ден неуравновесен и психически нестабилен мъж на име Марк Дейвид Чапман, убива жестоко Ленън с четири последователни куршума в гръб. Всичко се случва вечерта на 8 декември, на влизане в дома им в Манхатън, Ню Йорк, пред очите на съпругата му Йоко Оно. Убиецът се е срещнал с Джон, само няколко часа по-рано, искайки автограф върху последния му албум Double Fantasy.
Джон Ленън, всички знаем кой е той. Музикант, текстописец, прокламатор на анти-политически и анти-военни идеи и част от една от най-известните, най-обичани и най-критикувани групи на всички времена – Бийтълс. Те промениха цяло едно поколение и продължават, защото и днес младите бунтари слушат тях. А Джон, Джон е гений, без който музиката нямаше да е това, което е сега. Може би главата му е била пълна с още идеи, текстове на песни, мелодии, дори след последния му албум. Но ние никога няма да разберем какво още е могъл да ни даде талантът на Джон Ленън.
Но безумието не свършва тук. След като произвежда изстрелите, които слагат край на живота на музиканта, престъпникът изважда книгата “Спасителят в ръжта” и чете, чакайки полицията да дойде. Признава се за виновен и светкавично е вкаран в затвора. Но това няма да ни върне Джон…
Оно прави изявление пред медиите, в което казва, че погребение за Джон няма да има. Той е кремиран, а прахът му е разпръснат в Централния парк на Ню Йорк, където по-късно се прави мемориал в негова чест – Strawberry Fields memorial, на името песента на Бийтълс – Strawberry Fields Forever.
 

Вашият коментар