Историческо събитие – Ботев Пловдив показа изгубените документи от 1912 година (ВИДЕО)

Днешният ден е исторически за футбола в България и феновете на Ботев Пловдив!

За първи път се показаха изгубени документи от основаването на водения за най-стар футболен клуб в страната

Днес е денят, в който футболен клуб „Ботев“ Пловдив става на 107 години, но и много повече! Тази сутрин в Историческия музей на град Пловдив, директорът Стефан Шивачев в компанията на ръководството на „жълто-черния“ клуб в лицето на изпълнителния директор Иван Йотков адвокат Радев, официално се представиха документи, които легитимират Ботев като клуб основан през далечната вече 1912-та година. Нещо, което бе пазено в тайна през последните месеци и показано на футболната общественост навръх 107 рожден ден на клуба.

Най-важният документ, който поколения ботевисти мечтаеха да бъде открит, а именно Учредителният протокол на нашия футболен клуб, е намерен и за нас е истинска радост.  От него става ясно, че на 11 март 1912 година група от 22 ботевисти провеждат събрание в сградата на Френския колеж „Свети Августин“, на което решават да учредят футболен клуб, който да ги обедини в общо дружество.

Имената на основателите са следните: Стоян Иванов Пухтев, Петър Делев, Теньо Русев, Ненко Георгиев Пенелов, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Никола Алваджиев, Стефан Йовчев, Георги Каранешев, Атанас Минчев, Бойчо Стоянов, Христо Димитров, Борис Сотиров, Борис Бакърджиев, Иван Петков, Слав Славов, Богомил Икономов, Пейчо Попов, Николай Николов, Ради Мурджев, Георги Панев и Георги Радев.

Името на клуба „Христо Ботьов – футболно дружество“ предлага Теньо Русев, а гореизброените учредители предлагат и утвърждават следния първи Управителен съвет: председател – Стоян Пухтев, подпредседател – Ненко Пенелов, секретар – касиер – Петър Делев и домакин – Теньо Русев.

Така на 11 март 1912 година се поставя началото на новото летоброене за Ботев Пловдив, като самостоятелен футболен клуб. 

Другото историческо събитие, което става ясно от поредицата документи е, че още на 5 март 1907 година е направен опит за създаването на Ученически футболен клуб „Христо Ботев“ с искане за съдебна регистрация, което искане е отхвърлено. 

В мотивите на съда като отговор на официалното писмо, което му е изпратено, е описано, че подобно желание не спазва изискванията на Закона. В отговора от 17 април 1907 година, е описано, че подобно дружество е можело да бъде регистрирано само като доброволческо или въздържателско, но не и като отделно юридическо лице. В писмото ясно е казано, че подобна спортна дейност може да бъде развивана само от членове на вече регистрирани и действащи спортни дружества.

Това е важно да се знае, тъй като по времето на тези събития, а и дълги години след това официален представител на спорта в Пловдив и областта е дружеството „Тракийски юнак“, член на Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“. Под неговата егида са се провеждали всички официални спортни състезания.

От Ботев обявиха, че предците на клуба са избрали за клубни цветове жълтото и черното, както и какво символизират същите в Протокол № 22 от 22 август 1917::

Жълтото символизира цвета на нашите първооснователи от Католическия колеж „Свети Августин“, както и златните жита на Тракия.

Черното символизира чернозема на плодородната ни почва и цвета на православието от учредителите ни от „І-ва мъжка гимназия“.

Жълто-черните се похвалиха и с първия марш/химн на „Ботев“ Пловдив, който е бил официален за клуба в периода от месец юли 1925 година до месец септември 1944 година. Композитор на химна е Любомир Пипков, а автор на текста Симеон Тодоров.

Видео от пресконференцията в Историческия музей:

В галерията към статията на клубния сайт можете да видите Учредителния протокол на клуба от 11 март 1912 година – ТУК

За автора

Вашият коментар