Как да изберем подходящ автомобил под наем

Повечето компании за коли под наем предлагат сходни автомобили в различни класификации. Броят на категориите се е увеличил през последните няколко десетилетия. Ерата на простия избор между компактни, средно големи и спортни автомобили приключи. В днешно време имаме възможност да избираме от малки и икономични автомобили до луксозни SUV 4х4 джипове. Но как да се спрем на най-подходящата кола под наем за нашата цел?

Факторите, които трябва да вземем под внимание са:

  • С какъв бюджет разполагаме?
  • С колко човека ще пътуваме?
  • Къде отиваме, какъв ще е теренът и трафикът?
  • Колко багаж ще вземем със себе си?

Наемът на луксозен rent a car с климатроник и други екстри може да звучи доста примамливо, но ако не прекарваме много време в пътуване, той може да се окаже напразен разход. Може би се изкушаваме да потеглим с купе-кабриолет, но ако времето не е хубаво или имаме много багаж, това не е най-практичния избор. Мощните коли с големи гуми, обикновено изразходват повече гориво. Те са по-комфортни за дълъг път, но са по-трудни за маневриране, особено в градове с тесни пътища или ограничени места за паркиране. Колкото по-рано определим от каква кола под наем се нуждаем, толкова по-голяма гъвкавост ще имаме, когато търсим подходяща оферта.

Средно големите коли, като седан, обикновено са най-популярни. Повечето от тях имат по-добра икономия на гориво и са на добри наемни цени. Ако искаме да спестим пари от транспорт, може да се възползваме от комбинацията – хибриден седан. Нека вземем под внимание, с каква скоростна кутия сме свикнали да се придвижваме. Повечето коли в автопарка на компаниите са с автоматични скорости. Не е трудно да се досетим, защо са направили този избор. Всеки, който знае как да шофира, може да управлява автоматик. Но ако предпочитаме ръчна скоростна кутия, трябва да споменем това на агента за отдаване на коли под наем, когато избираме.

Ранната резервация, направена онлайн ще намали риска, изборът ни да се свежда до това, какъв наличен рент а кар има на паркинга на компанията в момента. В повечето случаи, би трябвало да можем да получим колата в желаната от нас категория, и то с безплатна доставка за големите градове. Но ако направим резервацията си в последния момент, възможно е да имаме избор между два различни модела. Обикновено икономичните коли в България са най-евтини и за това е най-вероятно да бъдат резервирани първи. Ако търсим възможно най-малкия и най-достъпен автомобил, има шанс той да не е на разположение и да получим нещо по-различно. И все пак, в стремежа си да наемем най-евтиното, нека не забравяме, колко човека ще пътуват с нас, защото иначе може да се окаже, че ще  сме заклещени от петима души и багаж в кола с две врати. Това няма да е най-уютната ваканция, която всъщност си представяме.

Изборът на кола под наем изисква комбинация от планиране и запазване на гъвкавост. Ако вземем предвид всичко това, би трябвало да имаме едно безпроблемно пътуване.

За автора

Вашият коментар