Застрояват сърцето на парка на Гребната

Общината, тихомълком, ще се опита да прокара застрояване на 81 декара от парк “Отдих и Култура”

Имотът до Гребната база, който в момента е зелена площ, е предвиден за строеж на ниски сгради и до 63 000 квадрата РЗП

Граждани подготвят протест пред общинския съвет в четвъртък от 8:30

Вече стана всекидневие бетонни кооперации да “изникват” от квартални градинки в Пловдив, а гъстотата на застрояването и задушаването на социалната и зелената инфраструктура, наред с трафика, е първостепенен проблем, който избожда очите на всички. И, естествено, политиците в общинския съвет се надпреварват да дават заявки, че работят усилено за решаването му.

Надали обаче някой е очаквал безкрайната наглост да се посегне на огромен имот, който е съществуващ парк повече от половин век насам…

Работа в частна полза

Сагата с апетитното парче зелена пловдивска плът започва още по времето на Иван Чомаков, когато този и 50 декара съседен терен са апортирани в смесено дружество. Схемата оттам е ясна и е играна многократно из цяла България, но крайният резултат е, че общината губи имотите си за сметка на частника.

Ако си представим, че един отговорен стопанин седи на кметското кресло и е заварил това положение, може да предположим как би постъпил – би защитавал статута на мястото като зелена площ (каквато винаги си е било) и би заменил 130-те декара зелена площ без право на строеж за 10-20 декара общински имот с право на такъв.

Този градоначалник, за съжаление, присъства само в идеалистичните ни представи. На практика обаче общинските власти съвсем не защитават обществения интерес, а частния. Преди броени месеци замениха 50 декара от парка за 50 декара с право на плътно застрояване – явен дисбаланс, в полза на частника.

Огромната драма обаче е какво се случва с останалите 81 декара. С множество процедурни врътки, чак в края на миналата седмица се разбра, че този терен е предвиден за застрояване в одобрения от ЕСУТ проект за Общ Устройствен План, въпреки забележките от РИОСВ от по-рано и използвайки политически изгодни периоди.

Процедурите са сложни и общината умело успява да прикрие готвеното престъпление срещу публичния интерес до последната минута, а когато се стига до внасянето му за гласуване от общински съвет – остават едва броени дни за осмисляне и медийно отразяване. Всичко това явно с надеждата, че този чутовен скандал и грубо нарушение на обществения интерес ще мине незабелязано, а до момента, в който багерите дойдат и унищожението на парка започне – всичко вече ще е безвъзвратно законово изпипано и никой нищо няма да може да направи.

Граждани, в защита на парка

Въпреки изключително кратките срокове обаче, група граждани инициират протест веднага щом се разчува за предвиденото застрояване на “Отдих и Култура”. Той е насрочен за ключовото заседание на общинския съвет, на което ще се решава съдбата на парка – този четвъртък, 24/11, от 08:30, на адрес улица Авксентий Велешки 20 (до Цар-Симеоновата градина).

Гражданите настояват общинските съветници да изпълнят дълга си и да защитят обществения интерес, който в този случай е видим и силно очертан – запазването на парка.

Оправдания за необходимостта от обслужване на частния интерес със сигурност ще се намерят, но протестиращите настояват общинарите да направят нужното, така че да не се стигне до загубата на 81 декара съществуващи зелени площи.

Занемареният парк

Самите 81 декара са виждали и далеч по-хубави години. Изграждането на парк там започва пред повече от половин век – още през 60-те и продължава и през 70-те години. Тогава са засадени множество екзотични дървесни видове, прокарана е алейна мрежа, пейки, паркова инфраструктура. Венецът е Розариума, който е добавен на входа на парка откъм Братската могила.

В последните няколко кметски мандата обаче мястото е изоставено на произвола на природата и прогресивно бурените завземат поддържаните алеи, които въпреки това все още са видими. Този подход се оказва типичен за много градски зелени пейзажи – години на (нарочно?) изоставяне, следвани от процедури за застрояването им, с аргумента, че това не е парк или гора, а “саморасляци” и “джунгли”.

Развръзката

Този четвъртък се очаква сесията на Общински съвет Пловдив да е по-разгорещена и с далеч по-високо ниво на гражданско недоволство дори и от емблематичната сесия, посветена на пробива на Водната палата преди броени седмици.

Настоящият кмет вече обяви, че няма да се бори за нов мандат, но на групите в съвета след броени месеци им предстоят оспорвани избори и ако нещо може да бъде гарантирано – то е, че пловдивчани ще запомнят кой е предал за застрояване 81 декара от сърцето на парка на Гребната в последните месеци от управлението.

Остава да видим кой как ще гласува на ключовото за целия мандат решение този четвъртък и кой интерес ще надделее – общественият или частният.

Гражданите на Пловдив със сигурност ще наблюдават внимателно.

За автора

Вашият коментар