Най-известните шеги на 1 април по света

Денят на шегата се празнува от векове от различните култури, въпреки че точният му произход остава загадка. И докато началото е забулено в мистерия, то прегръдката на първоаприлските шеги от медиите и големите търговски марки е осигурила дълъг живот на неофициалния празник. В следващите редове можете да прочетете за едни от най-забавните шеги, правени някога по света.

Историята за появата на празника

Някои историци предполагат, че Денят на шегата датира от 1582 г., когато Франция е преминала от юлианския към григорианския календар, както е призовано от Трентския съвет през 1563 година. В юлианския календар, както и в индуския календар, новата година започва с пролетното равноденствие около 1 април.

Хората, които бавно получават новините или не успяват да разпознаят, че началото на новата година се е преместило на 1 януари и продължават да го празнуват през последната седмица на март до 1 април, стават така наречените ​​„априлски глупаци “. Тези лудории включват поставяне на хартиени риби на гърбовете им и наричани „poisson d’avril“ (априлска риба), за които се казва, че символизират млада, лесно уловима риба и доверчив човек.

Историците също свързват Деня на шегата с фестивали като Hilaria ( от лат. радостен), който се празнувал в древен Рим в края на март от последователи на култа към Кибела. Той включвал маскирани хора, които подигравали съгражданите си и дори магистратите. Казват, че е вдъхновен от египетската легенда за Изида, Озирис и Сет.

Има и предположения, че 1 април е бил свързан с пролетното равноденствие или първия ден на пролетта в Северното полукълбо, когато майката природа е заблудила хората с променящото се и непредсказуемо време.

Едни от най-известните първоаприлски шеги по света

На първи април 1957 година уважаваното новинарско предаване на Би Би Си „Панорама“ обявило, че благодарение на много меката зима и виртуалното премахване на страховития спагетен дългоносик, швейцарски фермери се радват на голяма реколта от спагети. Това съобщение било придружено с кадри на швейцарски селяни, които дърпали нишки спагети от дърветата. Огромният брой зрители веднага се хванали и заради това мнозина от тях се обадили на Би Би Си, за да разберат как могат да отглеждат собствено дърво спагети. На това новинарите дипломатично отговорили: „поставете стрък спагети в тенекия доматен сос и се надявайте на най-доброто“. По-късно дори генералният директор на Би Би Си признал, че след като е видял предаването, е проверил в енциклопедия, за да разбере дали всъщност спагетите растат по дърветата. Излъчването остава най-популярната и широко аплодирана измама за първи април някога.

През 1976 г., по време на интервю рано сутринта по Би Би Си Radio 2, британският астроном Патрик Мур съобщил на радиослушателите, че в 9.47 ч. сутринта земята ще изпита усещане за по-малка гравитация. Той казал, че Юпитер и Плутон ще се пресекат и ако слушателите скочат във въздуха точно в 9.47 сутринта, ще усетят липсата на гравитация. Резултатът от тази шега бил, че стотици слушатели се обадили по радиото, за да кажат, че са скочили и се носят във въздуха!

На първи април 1980 година службата за новини на Би Би Си отвъд океана съобщила, че Биг Бен, за да бъде в крак с времето, ще получи цифрово четене. Сегментът включвал дори носталгични спомени на хората за най-известния часовник в света, като анекдоти за деня, в който е спрял, и когато е иззвънял 13 вместо 12 пъти. Накрая предаването обявило, че стрелките на часовника, тъй като вече не били необходими, ще бъдат подарени на първите четирима слушатели, които се свържат с тях. Един японски моряк в средата на Атлантическия океан веднага се обадил по радиото, надявайки се да бъде сред късметлиите. Би Би Си обаче били шокирани, когато след това започнали да получават огромен брой обаждания от слушатели, които били бесни, че Биг Бен ще бъде променен. „Изненадващо, малко хора сметнаха, че е смешно“, признава Тони Лайтли от службата. Би Би Си трябвало да прекара няколко дни, извинявайки се на слушателите си, че ги е разстроил.

През 90-те години Burger King публикувал реклама на цяла страница в „USA Today“, в която обявил въвеждането на нов елемент в менюто си: „Левичар хамбургер“, специално проектиран за 32-те милиона американци левичари. Според рекламата новият бургер включвал същите съставки като оригиналния, но завъртяни на 180 градуса в полза на клиентите си левичари. На следващия ден Burger King издал последващо съобщение, разкриващо, че макар „Левичарят“ да е измама, хиляди клиенти влезли в ресторантите, за да поискат новия сандвич. Продуктите за левичари от различни видове всъщност са стара шега за първи април, но съобщението на Burger King бързо се превърнало в най-известната версия на шегата.

През 1949 г. радиоводещ в Нова Зеландия казал по време на предаването, че предстои нашествие на милиони оси. Той посъветвал слушателите да носят чорапите си върху панталоните си и да слагат мед на вратите си, за да се предпазят. Жителите на Окланд се вслушали в неговите съвети, но и паниката ги обзела толкова много, докато накрая водещият не признал, че всичко е било шега. На службата за излъчване на новини в Нова Зеландия не ѝ било толкова забавно. Заради това от тогава всяка година преди първи април се изпраща бележка, напомняща на новозеландските радиостанции за задължението им да не съобщават нищо друго освен истината.

Свободният лондонски вестник „Метро“ представил нова идея за справянето с проблема с отпадъците в ъндърграунда (за съжаление това отново било шега по случай първи април). Те казали, че вестникът вече е годен за консумация – „единствената хартия, която можете да ядете след четене“.

Британски вестник пък обявил, че Португалия е „продала“ Кристиано Роналдо на Испания за 160 милиона евро. Защо? Да се ​​опита да изчисти националния си дълг. Това било  шега, разбира се.

Традицията на Деня на шегата по света

Този ден е известен като dia da mentira или „ден на лъжата“ в Бразилия. Подобно на много други държави, на 1 април информационните бюлетини пускат нелепи заглавия с неверни твърдения и много хора си казват бели лъжи, за да заблудят или да се пошегуват с приятелите си.

В цяла Франция (макар и най-вече сред деца) Денят на шегата се отбелязва чрез подло залепване на хартиена рибка върху нечий гръб. Когато нещастната жертва открие шегата, успешният шегаджия ще извика „Poisson d’Avril!“ – което означава „априлска риба!“

В Гърция има няколко вярвания около първоаприлските лудории, като първото е, че ако успеете да измамите някого, ще имате късмет през цялата година. Други вярвания са, че успешните измамници ще се радват на добра година на посевите, както и че водата от валежите на първи април има лечебни способности.

Обединеното кралство има неписано правило, че шегите и измамите на този ден се очаква да приключат по обяд; тези, които продължават да си правят шеги следобед, ще бъдат смятани за глупави. Медиите също могат да публикуват измами на 1 април, а някои шофьори ще карат от дясната страна на пътя – ужасяващо, тъй като трябва да шофират отляво!

На första april (първи април) в Швеция мнозина се опитват да подмамят други, както е обичайната дейност за 1 април. Ако обаче успеете да измамите някого, вместо да крещите „Априлски глупаци!“ трябва да извикате фразата „април, април, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill!“ преди да избяга, което означава: „Април, април, глупава херинга, мога да те излъжа, където искам!“

Феновете на Деня на шегата казват, че този празник насърчава забавлението и смеха, а едно проучване установява, че дори намалява стреса и следователно може да бъде полезно за сърцето ви. Други хора посочват, че това може да има негативни последици, като объркване, безпокойство или загуба на време и ресурси.

В ерата на „фалшивите новини“ често е трудно в нормален ден от годината да се получи, когато ни подвеждат да вярваме в нещо, което не е вярно, но на Първи април трябва да сте още по-внимателни. Никой не знае как точно е започнало всичко, но има много хора, които се радват на този ден и са щастливи да поддържат традицията жива.

Вашият коментар