Пловдив vs София: Компоти и комплоти

Пловдив и София влизат в десетото си юбилейно пререкание. Все още няма учредена федерация, няма съдебен състав и ясни правила, според които да се поддържа класирането в това оспорвано съревнование. Но това е добре, защото нищо не е забранено, нищо не е прекалено. И темите за мерене на градски престиж и преимущества са всевъзможни.

Къде традиционното затваряне на зимнина е по-традиционно?

София: Човек би се подвел по наложилото се последните години… да го наречем гражданеене. Подигравки как мирише на кисело зеле, печени чуши и изкупуване на ацетил-салицилова киселина от аптеките. Специализирани акции на властите срещу казани за ракия и компоти. Тежко налагане на купешки алтернативи. 

Но за да съществува темата, значи съществува и варенето, дестилирането, консервирането. Столичанинът е донесъл с гените си усета за подготовка за тежката зима, бабините рецепти и дядовия си акъл. А зимата, рече баш баханът, ще е тежка. Коронавируса ще преборим с ракия и вино. Икономическите последици – с туршия и сок от дюлев компот. 

Не бих се изненадал стачните лагери по кръстовищата скоро да превърнат контейнерите за отпадъци в големи казани за лютеница, сладко от вишни и установки за революционен първак. Защото нашият народ, независимо дали е с високия почти европейски стандарт на вносната IT-фирма или има една педя почва край Видин, знае как да оцелее, как да се подготви и как да забрави трудностите си.

Пловдив: Ние си имаме няколко махали и квартали, които никога не са се хващали на тази въдица за гражданеенето и са отстоявали с цената на всичко елитния си произход и предназначение. Това кон да свариш, агне да овесиш на електрически стълб, куче да стерилизираш и да мариноваш опърпан гълъб, гаранция в София го нямате.

Изключвайки тази непреходна класика, все още има родолюбие и сред останалото население. Чушкопекът и горелката продължават да водят градската класация „Пълдин ТОП 100” за най-нужни вещи през есента, а асансьорна шахта без кисело зеле на дъното за престиж е срам за живущите в блок и показва недоимък.

Жабешки бутчета от Марица, напоени с така нужните нитрати и химикали от вливащите се пълноценно в реката производствени води на индустриалната зона, елиминират напълно необходимостта от слагане на аспирин в компотите, правейки зимната радост стерилизирана за поне два века напред.

Къде зрее по-сериозен преврат?

София: Навлизаме в последна седмица на парламентарно ваканцуване и протестиращите също трупат енергия за 2 септември, когато Народното събрание ще иде там, където му е мястото – в Партийния дом. Дано върнат петолъчката, за да им пасва съвсем.

Но докато пловдивските революционери тепърва се щурат да блокират булевард, кръстовище и тротоар, правят обсади и засади на полицията, която само чака да им паднат батериите на телефоните и да не могат да снимат, столичани са на ниво химически оръжия. И се опитват да заразят държавните сгради със салмонела, замеряйки ги с яйца.

Същевременно сме принудили премиерът да пише Конституции в джипа си, блокирайки 3 кръстовища в София и няма откъде да мине, за да иде на работа. Чух слухове, че за съдбовния вторник идната седмица пловдивчани ще дойдат в София, за да премерим тактики за преврат срещу банкянски и кърджалийски пришълци.

Пловдив: Тук имате малко преднина, защото доходите ви са по-високи и можете да си позволите истински яйца и извън Великден. При нас това е лукс и не виждаме смисъл да обстрелваме сгради и фуражки с киндер сюрприз, защото други яйца не можем да си позволим, а пък нали е протест, защо да им подаряваме играчки?!

Иначе и ние чакаме с трепет 2 септември, за да видим как ще потръгнат при вас нещата. Ако джипът закъса, ако дупетатите не смогнат да поемат хорската любов, и ние ще се включим по-така мащабно и ще завардим тепетата с палатки и палети, за да ви покажем що е всеотдайност и желание за просперитет.

Готови сме и на гражданско неподчинение, но сме го планирали за 3 септември, за да може пловдивчани, решили да ви подкрепят на 2-ри, да имат време да се върнат, че иначе ще си остане само неподчинение, поради липса на гражданство.

Вашият коментар