Разходка в Тютюневия град дискутира проблеми и търси решения за облагородяването на квартала

Доброволци ще анкетират живущите и работещите по улица „Иван Вазов“ с цел превръщането и в по-приятно и чисто пространство. След провеждането на допитването ще бъде организиран съвместен пешеходен тур из Тютюневия град, наречен “Разходката на Джейн”, за да  бъдат локализирани конкретните проблеми и да бъде направен списък с желанието на гражданите за бъдеща промяна. Локациите са предварително набелязани от сдружение БГ Бъди активен, след като е забелязано положението по известната пловдивска улица и в контекста на течащите в момента активни дискусии относно превръщането на зоната в изцяло пешеходна.  Освен казуса с Тютюневите складове, състоянието на тротоарите в момента там е критично – доста често улицата е осеяна с фасове и отпадъци, а градинките около дърветата са изоставени и неподдържани. След обобщаване на исканията ще бъде входирано писмо към Община Пловдив. Акцията е дело на сдружението, като част от дейностите по програмата _Място България и се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола. Партньор на разходката из Тютюневия град е организацията Free Plovdiv Tour, която ще води обиколката и ще разкаже на участниците повече за историята на района.

Разходката в Тютюневия град ще се проведе на 31 октомври от 15.00 часа, а сборният пункт е на ъгъла на ул. „Иван Вазов“ с ул. „Капитан Андреев“ – срещу изгорелите складове. Тя ще продължи близо час, през който участниците ще научат повече за историята на квартала и ще обсъдят важни въпроси, свързани с тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки. Темите, които ще се обсъдят в края на обиколката, са възможностите за промяна, възгледите на гражданите и живущите за промяна на пространството, нуждата от озеленяване, изкуство и култура, както и нуждите на бизнеса.

Улица “Иван Вазов” е известна и с многото магазини за обувки, които съществуват там от дълги години. Кампанията е насочена именно към собствениците на магазинчетата и техните служители, разположени от двете страни по дължината на тротоарите, които прекарват голяма част от времето си там. На всеки магазин ще бъде даден кратък наръчник, с който неговите собственици ще могат да преобразят пространството пред него, а най-дейните ще получат поощрителни награди, за да бъдат улеснени в действията си.

“С тази акция искаме да покажем на хората, че не е толкова трудно да направят малки промени около себе си, за да можем да постигнем голям ефект с намаляването на отпадъците. Провеждаме акцията с доброволците сред малките магазинчета, разположени на улицата, защото те са постоянните “жители” там. Всеки един от тях е всеки ден там. Именно те са ключов елемент към подобряването на състоянието на улицата.”, смята Румяна Киризиева от екипа на  БГ Бъди активен – “Искаме да ангажираме хората да се замислят как можем да направим града си наистина образцов – като това включва поддържане на общите части като тротоари и градинки, замърсяване с боклуци – като фасове и хартийки, събиране и изхвърляне на рециклируеми опаковки разделно.”

Информационните материали, които ще се раздават, са насочени към темата #Безотпадъци и към подобряването на градската среда, по които работи програмата _Място. Всички малки капанчета и магазинчета ще получат съвети за това как да пазят чисто по тротоарите и как с много малки и лесни стъпки могат да трансформират изцяло средата около тях. Въпросите с анкетната карта ще бъдат свързани с това как жителите си представят улицата като пешеходна, какво биха желали да има или няма на нея и какви са проблемите в момента там. Освен акция по обувните магазини, информационни кампании ще бъдат осъществени в намиращите се в близост училища и библиотека.

Като част от програмата _Място България в Пловдив продължават да се случват още много кампании и инициативи целящи да ангажират хората със заобикалящата ги среда – почиствания, провеждане на образователни вечери с цел насърчаването на разделното събиране на отпадъци и убеждаването им че рециклирането има смисъл, както и различни събития, посветени на устойчивия начин на живот. 

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

За Free Tour Plovdiv:

Free Plovdiv Tour е проект на Сдружение 365, известно още в града с обиколките Plovdiv Graffiti Tour и Plovdiv Arts and Crafts Tour. В столицата Сдружение 365 стои зад проекти като Free Sofia Tour, The Communist Tour, Red Flat и много други. Основна цел на организацията е да популяризира България, нейните градове и техните забележителности, представяйки пред туристите нашата вековна история и култура. В Пловдив Free Plovdiv Tour се провежда вече 7 години, като всеки ден лицензиран екскурзовод посреща гостите на града, за да ги поведе на двучасова обиколка, чиято цел е да бъдат запознати с историята на Пловдив и неговите главни туристически обекти. И в двата града Сдружение 365 припознава като част от своята ежегодна социална програма организирането на инициативи, целящи облагородяването на градското пространство, въвличайки в процеса самите граждани.

 За Разходката на Джейн: 

Разходката на Джейн (Janes Walk) е инициатива, носеща името на писателя, визионер и урбанист – ДжейнДжен Джейкъбс – един от основателите на т.нар. ”Placemaking” (местоправене). Разходката на Джейн води своето начало от щатите, а впоследствие придобива световно измерение, като традиционно се провежда през месец май, събирайки доброволци, граждани и местни общности. Целта на разходката е опознаване, споделяне и емоционално обвързване на хората с кварталите и публичните градски пространства на които живеят, както и оформяне на бъдещата визия и грижата за тях. 

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

Вашият коментар