3D снимка на сърцето ни

Една нова разработка – миниатюрен чип, ни отвежда една крачка напред в осъществяването на онези незабравими фантастични филми, където човек поема на пътешествие в друго човешко тяло. Този малък чип предоставя 3D изображение в реално време на вътрешността на кръвоносните съдове и сърцето.

Устройството е изобретено от екип на Georgia Tech, и представлява 56 ултразвукови предаватели и 48 приемници в 1,5 милиметра в диаметър чипа. Когато се постави в края на сърдечния катетър, чипът може да бъде насочен през кръвоносната система, като по този начин осъществява вътрешен оглед на сърцето, коронарните артерии и периферните кръвоносни съдове. Така лекарите по-точно успяват да локализират и направят оценка на „повреди“ в кръвоносната система.

И въпреки това технологията все още не е достъпна за медицинска употреба. Сега, след като устройството е вече изградено, следващата стъпка е то да се тества първо върху животни, а в бъдеще евентуално и върху хора. И разбира се – да получи официално одобрение от органите, съблюдаващи медикаментите.

За автора

Вашият коментар