Иран с мощна интернет цензура

Софтуер, който да ограничи съдържанието на социалните мрежи в разрез с моралните, етични и правни норми в страната. Това е разработката, над която работи Иран. Интересното в случая е, че този обаче софтуерът не трябва да лишава интернет потребителите от привилегиите на глобалната мрежа.

На практика иранските филтриращи технологии до голяма степен копират онова, което от известно време се случва в Китай – ограничаване на интернет свободите. В същото време страната разработва собствена интернет мрежа, наречена Национален интернет, която ще наложи още по-зверски ограничения.

Погледнато през обратна призма в цялата тази история има и капка позитивизъм, тй като е по-добре да имаш някакъв интернет, макар и с ограничение, отколкото никакъв.

Проблемът на умивете, работещи над този ограничителен проект е, че нe се радват на разбиране и съдействие от страна на социалните мрежи, което пък е повече от логично.

Както навсякъде по света и тук, в Иран най-използваните социални мрежи сред интернет потребителите в страната са Facebook и Twitter. В момента обаче тече разработката именно на техните алтернативи. Налична е и алтернатива на YouTube – мрежата mehr.ir, както и на Google – търсачката Ya Haq.

 

iran-internet--restricted02

 

 

За автора

Вашият коментар