Microsoft придобива поделението на Nokia за мобилни телефони

Още преди две години, когато Microsoft и Nokia подписаха партньорство, се понесоха слухове за придобиване на финландците. Наскоро настоящият изпълнителен директор на технологичния гигант, Стив Балмър, обяви оттеглянето си от поста. След тази новина тръгна нова вълна от слухове предполагаща Стивън Илъп (шеф на Nokia) да застане на мястото на Балмър.

Днес всичките тези слухове ескалираха в реална новина – Microsoft и Nokia обявиха придобиването на поделението за мобилни телефони от американците, в сделка за 5,44 милиарда евро. Така технологичния гигант си осигурява в дългосрочен план производство на хардуер за мобилната му платформа, и то от утвърдена вече марка, която разполага с иновативни продукти. Според споразумението Microsoft получават марките Lumia и Asha и имат лицензия за ползването на името Nokia, както и патентите ѝ за срок от 10 години.

Добра стъпка от страна на финландците в скоро време бе изкупуването на дела на Siemens в Nokia-Siemens Networks, както и усиленото разработване и обявяване на нови облачни услуги предлагани от картите и система за навигация HERE. Така Nokia се „отървават“ от едно, губещо в последните години, подразделение и се съсредоточават към печеливши и перспективни бизнеси.

След сделката Microsoft се явява в подобна позиция като тази на Apple и Blackberry – да притежава и операционната система, и телефоните, на които се ползва, въпреки че според изявленията това по никакъв начин няма да повлияе на отношенията с другите производители на Windows Phone устройства. Как днешната покупка ще се отрази на пазара на смартфони и дела на различните операционни системи в бъдеще, предстои да видим през следващите няколко години.

nokia-microsoft

Вашият коментар