Полет със силата на слънцето

Група ентусиасти щ есе опитат да прелетят над  САЩ, използвайки за гориво единствено силата на слънцето. Екипът на Solar Impulse, водена от Бертран Пикар и Андре Боршберг, обяви, че ще се опита да видят САЩ от птичи полет идното лято. Това ще бъде първият трансконтинентален полет на Solar Impulse, който трябва да бъде между Сан Франциско и Ню Йорк.

Solar Impulse вече има няколко успешни други полета, разчитайки само на соларна енергия. Логистиката на полета все още е малко неясна, но екипът е избрал Сан Франциско като отправна точка и Ню Йорк като крайна дестинация за пътуване. Ще има едно спиране във Вашингтон, както и междинни кацания в други градове.

Но нека да кажем нещо за това чудо на техниката, каквото е Solar Impulse . Този първи по рода си самолет има над 11 000 соларни клетки върху крилата си, които са в състояние да захранват четирите двигателя с по 10 к.с. Самолетът има размах на крилете като Airbus A340, но тежи само 1600 кг. – колкото лека кола. Той лети много по-бавно, отколкото редовните пътнически самолети, при неговите 70 км./ч., но използва само слънчева енергия за целта. И въпреки, че Solar Impulse получава енергията си от слънцето, той е в състояние да лети денем и нощем без гориво.

Пикар, Боршберг и двамата опитни пилоти, ще се редуват да пилотират Solar Impulse по различните отсечки от трансконтиненталното пътуване. Всяка отсечка ще трае около 20 часа, което по-малко от 26-часовия полет на Solar Impulse, който доказа, че самолетът може да лети и когато няма слънце.

Екипът на Solar Impulse даде да се разбере още, че не възнамерява да бърза като на рали из цялата страна. Пилотите планират да се бавят и дори да се спират в училищата, за да привлекат повече внимание и да повишат осведомеността за слънчевата енергия из селищата, в които се спират.

 

solarimpulse2

 

 

 

За автора

Вашият коментар