Повече от HD

През последното десетилетие телевизорите претърпяха сериозни промени. От тежки и обемисти се превърнаха в плоски и тънки. Нещо повече, съвременният телевизор вече има вградени декодери, може да възпроизвежда музика, снимки и филми от USB памет, а да не говорим за новите умни телевизори с интернет свързаност, браузър, Skype и др. Full HD, светодиодна подсветка, 3D – технологиите се развиват бурно.

От специализираните изложения тази година се открояват нови тенденции – 4К или още UHD (Ultra HD – 4,096 x 2,160 точки) и извитите дисплеи. В Южна Корея и САЩ, Samsung вече предлага 55-инчов OLED (organic light-emitting diode) извит телевизор за скромната цена от $ 13000, а плоският му вариант струва $ 9000.

На изложението IFA Берлин компании като Sony и Panasonic показват прототипи на OLED UHD телевизори, но представеното от Samsung ги надминава с невиждания досега размер за OLED телевизор от 98 инча. Това далеч не означава, че конкурентите няма с какво да се похвалят. Sony анонсира първият извит LED телевизор, отличаващ се с размер от 65 инча, който се очаква през месец ноември на цена от $ 4000.

hd_snimka_2

Друг технологичен гигант с интересни продукти е Philips, които представиха първите си UHD екрани. Новите 65 и 84-инчови телевизори от серия 9000 разполагат и с емблематичната за компанията функция Ambilight, която ще е отговорна за мека светлина обграждаща дисплея от 3 страни (горе, ляво и дясно). Друг интересен продукт е Elevation – първият телевизор на компанията разполагащ с Ambilight на четирите страни на екрана. 

За автора

Вашият коментар