Професии в бъдеще време

Преди десетина години никой не е и предполагал, че ще има нужда от хора, които да правят приложения за мобилни телефони. Днес те са сред най-търсените специалисти. Какви ли изненади ни носи бъдещето?

Опитахме се да направим списък с професиите, които може да се появят или които ще станат по-популярни. За подготвянето на списъка ни помогнаха експерти от Manpower Bulgaria, както и доклад на компанията Sparks&Honey, публикуван в края на миналата година. Ето няколко професии за размисъл:
 
Производител на човешки части

Тази професия ще е резултат от развитието на биотехнологиите, роботиката и създаването на части за тялото с изключително добри показатели – от органи до крайници. Можем да очакваме появата й към 2020 г., прогнозират от Manpower. А покрай професията ще се развият и пазари и магазини за човешки части, както и сервизи за поправка.

Всъщност в България вече отдавна е част от тази тенденция – през 2011 г. екип от млади български инженери изобретатели спечелиха наградата на Empower с проекта си за протеза-изкуствена ръка, задвижвана с импулсите на тялото.
 
Наномедик

Напредъкът в света на нанотехнологиите ще даде възможност а развитие на наноустройства и процедури, които може да променят здравеопазването. Вероятната поява на професията е към 2025 г., отчитат от Manpower. Всъщност и в тази област българските учени и инженери са направили първи крачки.

През миналата година компанията "Център за нанотехнологии" получи сертификат за инвеститор клас Б за проекта си за научноизследователска и развойна дейност в сферата на нанотехнологиите за нуждите на медицината и отбраната. Предприятието в община Ямбол обеща да открие 58 висококвалифицирани работни места.
 
Космически пилоти, архитекти и туристически гидове

С появата на компании като Virgin Atlantic и други пионери в космическия туризъм тези специалисти ще бъдат нужни за населяването на други планети или във връзка с туристическите пътувания до тях. За тези нови професии може да се заговори към 2015 г., т.е. съвсем скоро, прогнозират от Manpower.
 
Градски фермери

Забелязва се нарастващ интерес към идеята за градове с вертикални ферми, в които растенията са отглеждани чрез хидропоника (във вода и без почва) в многоетажни сгради под изкуствена светлина, която стимулира растежа. Такива ферми имат потенциал да увеличат значително фермерската продукция и да намалят вредите върху околната среда.

Управляващите такива ферми ще трябва да имат опит в различни научни дисциплини, инженерни науки и търговия, отбелязват от Manpower. От Sparks&Honey пък говорят за появата на "градски овчари", т.е. такива хора, които ще работят в микроферма в града, понякога и на доста необичайни места. Освен това те ще познават много добре онези места в градовете, в които все още има зеленина и природа.
 
Специалисти по климатичните промени

Този нов вид инженери ще е нужен заради нарастването на влиянието на климатичните промени, прогнозират от Manpower. Още по-футуристично звучи професията "полиция по промяна на времето". В някои части на света вече се наблюдава "кражбата" на облаци за предизвикването на дъжд на точно определено място. Това обаче влияе на климатичните условия на хиляди километри и затова ще се появи нуждата от специалисти, които да следят и да предотвратяват подобни нарушения.
 
Разработчик на алтернативни превозни средства

Това ще са инженери, дизайнери и стрoители на следващото поколение транспортни средства, които ще използват алтернативни материали и горива.
 
Специалист по унищожаване на данни

Тези специалисти ще предлагат заличаване на данни на правителства, корпорации или отделни личности, които не биха искали да бъдат проследявани електронно, един вид да "умрат" в електронния свят.

Подобни специалисти може да предлагат като услуга във виртуалното пространство да бъде намирана само определена информация за клиентите им, т.е. да оформят онлайн имиджа им. Последното може да се превърне в специална услуга, която се предлага от електронни бодигардове, които ще ви помагат да скривате определена информация.
 
Организатор на виртуалния безпорядък

Тези специалисти ще помагат за въвеждането на ред в електронния ви живот. Те ще отговарят за поддържането на електронната ви кореспонденция, подреждането на данните, оперирането с електронните самоличности и т.н.
 
Дигитален терапевт

Това пък ще са специалисти, които ще полагат грижи за хората, които са травмирани или пристрастени към онлайн общуването. Заради развитието на значението на виртуалното пространство все по-дигитални ще стават и други професии, като например тази на адвокатите.

*Статията е част от специалното издание на Кариери.бг – "Моята кариера 2014. Перспективните професии"

За автора

Вашият коментар