Студенти ни запращат в бъдещето

Представяте ли си на какво ще заприлича светът, ако всичко около нас може да се превърне в сензорен екран, с който да управляваме всевъзможни функции в  дома си.

Да речем, че денят започва с досадния звън на сутрешната ни аларма, който вече не идва от смартфона, седящ под възглавницата, на нощното шкафче или просто на земята. Самото ни легло е „умно” и управляваме функции само докосвайки неговата повърхност.

Плочките в банята пък са се превърнали в прекрасен екран, а тротоарът на път за работа свети под нас и ни запознава с важна  информация. Отивайки в кабинета на шефа, прокарвайки пръст по вратата можем да научим неговата програма и това дали е готов да ни приеме в момента.

На бюрото си пък, вече нямаме екран, а само повърхност, която  можем да управляваме. Звучи като филм от бъдещето или роман на Лем, нали? Да, но това е реалност и то с днешна дата!
 
Умопомрачаващото творение е дело на двама студенти от Технологичния университет в Ланкастър, които са разработили технология, позволяваща на всяка повърхност да се превърне в мултитъч сензорен екран. Изобретението, което се казва Ubi Displays, а за успешната му работа  е необходим проектор, камера и компютър.
Принципът на действие е сравнително прост – проекторът показва изображение на дадена повърхност, а камерата се фокусира върху измененията, които настъпват с поставянето на ръката върху изображението – по този начин информацията се предава към компютъра, който пък се грижи за функционалността.
Студентите стоят най-вече зад софтуера, който ако може да се вярва на техните думи, по доста удачен начин разпознава докосванията, било то само от един показалец, или от цяла ръка.

 

Вашият коментар