Трицикъл – първият автомобил с бензинов двигател

Бензиновия двигател е патентован на 29 януари 1886 година от германският инженер и изобретател Карл Бенц. Това поставя началото на една нова ера – тази на автомобилите с двигателите с вътрешно горене.

През 1885 г. Бенц създава "Моторваген" – първия автомобил, задвижван от бензинов двигател. Той има три колела, като предното е управляващо (точно както на снимката по-горе). Возилото с три колела има двигател, разположен над задната ос. Агрегатът е четиритактов и разполага само с един цилиндър. Мощността на бензиновия мотор е едва 0.9 к.с., но въпреки това той позволява на триколката да се движи със скорост от 16 км/ч. Една от най-големите особености на агрегата е, че той е с вертикален колянов вал.

Карл Бенц също изобретява и карбуратора, система за регулиране на скоростта, запалване чрез искри от акумулатора, водния радиатор и други. Той е основател на компанията "Бенц", предшественик на "Даймлер-Бенц", "Мерцедес Бенц" и "Даймлер Крайслер".

През 80-те години той прави много подобрения, за да стигне до работеща концепция, годна за масово производство, която става основата на бума на автомобилите в началото на XX век.

През последните години на XIX век компанията на Бенц произвежда по няколкостотин автомобила годишно и разработва концепцията за първите камиони и автобуси.

 

За автора

Вашият коментар