Ubuntu Edge – телефон и компютър в едно

След като в началото на годината Canonical анонсираха Ubuntu за мобилни телефони, на 22 юли стартираха кампания за финансирането на Ubuntu Edge – телефонът на бъдещето, който свързан към монитор се превръща в напълно функционален десктоп компютър.
 
До момента проекта е събрал над 11 млн. долара, което е рекорд за сайта indiegogo, но крайната цел, която от Canonical са поставили е 32 млн., а до края на кампанията остават само 2 дни.
 
Някои от характеристиките на устройството все още не са ясни, понеже разработчиците предстои тепърва да създадат финалния вариант и искат да включат възможно най-добрите компоненти налични на пазара. Телефонът ще разполага със 128GB вградена памет, 4GB RAM, 720 x 1,280 4.5 инчов екран, стерео говорители… звучи като лаптоп, ако изключим размера от 4.5 инча.
 
Изработката ще е изключително качествена и включва сапфирено покритие на екрана и нова силициево-анодна технология за иначе литиево-йонната батерия. За бърза свързаност и продуктивност ще е налице приемник за мрежи от 4-то поколение. При стартиране потребителят ще може да избира между мобилна версия на Ubuntu и Android, а при свързване с външен екран разполагате с напълно функционалната и позната Ubuntu Desktop OS.
 
Единствения начин да се сдобиете с това устройство е да финансирате проекта на следната страница, като срещу $695 през месец май 2014г. се очаква да получите вашата бройка. А само срещу $10 000 ще имате една от първите 50 бройки месец по-рано, плюс VIP покана за представянето на телефона.
 
Всичко това предстои да се материализира, само ако през следващите 2 дни проекта събере още 21 милиона долара и ако това стане, то определено този телефон ще е катализатор на много промени и тенденции при мобилните устройства.
 

Вашият коментар