Веднъж започнали геохакването, няма да можем да го спрем

Отчаяните времена изискват отчаяни действия, поради което геоинженерството може да спаси света от катастрофалните последици от изменението на климата. Но ново изследване показва, че веднъж започнали – няма да бъдем в състояние да спрем. Внезапното спиране може да бъде по-лошо, отколкото никога да не е правено.

В едно от последните изследвания, международен екип от изследователи използва 12 модела, за да разбера какво би се случило ако използваме управлението на слънчевата енергия (solar management – SRM) или атмосферните условия чрез инжектиране на вода, пара или сулфати в атмосферата. Моделът се компенсира от 1% годишно увеличение на концентрацията  на въглероден диоксид (CO2) за период от 50 години.

Но в този момент изследователите внезапно спират да експериментират, за да видят какво ще се случи – и резултатите не са добри. Хенри Гас обяснява – Те са открили, че при прекратяване на експеримента планетата ще започне процес на възстановяване, предизвикващо бързо нарастване на средната глобална температура заедно с увеличаването на глобалната средна скорост на утаяване и намаляване на ледената покривка. С други думи, всички глобалните промени на климата, предотвратени в продължение на 50 години благодарение на SRM, ще се осъществят в рамките на 10 години.

Тези констатации илюстрират една страна на геоинженерството, в която то може да бъде „потенциално опасно“, обясни Джим Хейууд, професор по атмосферни науки в Университета на Ексетър и водещ автор на изследването. Промените, като повишаването на температурата ще бъдат много по-забързани, ако спрете механизмите на геоинженерството, допълва той.

В разработката също така е установено, че затоплянето ще бъде по-бързо в Северното полукълбо в сравнение с Южното. И ако  геоинженерството се използва за потискане на сценарий на още по-драматично затопляне – на примес с 2% годишно увеличение на концентрацията на CO2, бързите климатични промени ще бъдат дори по-бързи след рязкото спиране на експеримента.

С риск да се посочи болезнената истина, трябваше по-добре да се помисли за геоинженерните последици, преди да започнат да се прилагат в действителност. И ако някога, някой се опита да геохакне нашата атмосфера, по-добре не просто да дръпнем шалтера, а постепенно да се оттеглим, което изглежда да е правилният подход.

Алтернативно погледнато, можем да приемем вариант в който геоинженерството няма да доведе до климатична катастрофа, ако то бъде внезапно прекратено. Или просто ще избегнем геохакването в самото начало, което също би довело до неблагоприятни резултати.

Вашият коментар