Великобритания планира първия си космодрум за 2018 година

Великобритания планира да има свой първи космодрум построен и пуснат в експлоатация до 2018 година. Това ще позволи на компании като Virgin Galactic да започната да промотират и в бъдеще да осъществяват космически туристически полети в рамките на страната, съобщава Гардиън.

Очаква се съвсем скоро да бъдат обявени официално и плановете от британското правителство, като на този етап ще се посочат осемте места, които се разглеждат за евентуално местонахождение на космодрума.

Космодрумът ще се използва за изстрелването на две пилотирани мисии и търговски сателити и Гардиън цитира компании, включително Virgin Galactic и XCOR Aerospace като потенциални потребители. Осемте потенциални места се изучават в момента от държавни служители в навечерието на окончателното решение, въпреки че не е ясно точно кога се очертава да бъде взето то.

Все пак, планът за космодрум призовава за бърз обрат, който не трябва да бъде изненада, като се има предвид колко космическия сектор на Великобритания се развива в последните години. Според Гардиън, секторът вече е на стойност над £ 11 милиарда, а правителството има амбицията да помогне за повишаването му до £ 40 милиарда до 2030 година.

Комерсиалните туристически космически пътувания са ключов момент за Великобритания, която да направи голям скок. Virgin Galactic планира да направи своите първи търговски полети по-късно тази година от база в Ню Мексико.

За автора

Вашият коментар