За 10-та година Кулинарната купа на България събира най-добрите готвачи в Пловдив

Десетата юбилейна Национална кулинарна купа България ще се проведе тази събота под тепетата

Телешки Уелингтън със шийтаке, ориенталска кладница, сотиран спанак със зелен лук и сабайон от карфил с печен чесън, пушени с Джак Даниелс е кулинарното изкушение на пловдивските топ майстори, с което смятат да впечатляват компетентното жури 

Интересни дисциплини и нови предизвикателства очакват близо 10-те отбора и 120 готвачи, които ще се впуснат тази събота, 22-ри април /събота/ в състезанието 'Най-добър кулинарен отбор на България". Освен него над 30-на от най-добрите майстори в страната ще премерят сили и в категориите за" Най-добър Готвач на България", за Най-добър сладкар на България", също така и ще се проведе и годишната надпревара за "Най добър пицар на България". 

Отборите ще представят най-доброто от себе си в 2 кръга – "Ястия с основни продукти – птица и аспержи", както и Blackbox – креативен кръг, в който състезателите няма да знаят продуктите, с които ще готвят. Двата кръга няма да бъдат проблем за състезателите, защото повечето от тях са с международен опит, отличили се с множество отличния от различни състезание в България и чужбина. 

Тази година пловдивски отбор ще бъде воден от шеф Росен Чакъров, който ще поведе в надпреварата двама доказали се професионалисти в бранша – Стоян Говедаров и Тихомира Терзийска. Той сподели за mediacafe.bg, че неговият отбор се подготвя от два месеца за състезанието и разкри, че за приготвянето на предястието от гълъб с аспержи ще използват над десет различни методи и техники. Но най – важният кръг е Blackbox, както той сподели, тъй като за първият кръг всеки може да се подготвя  достатъчно дълго време, но за вторият се изисква бърза мисъл, опит и креативност.  

"Няма пред кого да се доказваме, защото за нас кулинарията не е просто  професия, това е призвание, магия в която имаме щастието всекидневно да „горим“.  За мен класифицирането за най – добър готвач е клиширано понятие и полемика, тъй като това е изкуство. Кой ще прецени в едно изкуство, което има своите течения, мода, периоди, че дори епохи, кой е най – добър? Отиваме на кулинарното състезание, за да се забавляваме и заради възможността да се срещнем със стотици професионалисти от България. Срещи от подобен вид могат да спомогнат за изграждане на добра комуникация, уважение и доверие между професионалистите в България, ако не се взимаме прекалено насериозно, разбира се. За мен най – интересното при такъв вид събития е възможността заедно да споделяме идеи, опит, да откриваме нови възможности за съвместни дейности, които да работят за повишаването на хранителната култура на обществото ни“ сподели самият Росен Чакъров за mediacafe.bg. 

Освен състезателната част в двата кръга кулинарният ден ще премине с 45 минутни дисциплини за приготвяне на телешко и атрактивна дисциплина за приготвяне на паста, а всички дисциплини ще бъдат премирани със специални награди. 

 

 

Сювидирано филе от гълъб с варианции от аспержи, цвекло и холандез с Просеко

Телешки Уелингтън със шийтаке, ориенталска кладница, сотиран спанак със зелен лук и сабайон от карфил с печен чесън, пушени с Джак Даниелс

Добрата подготовка на пловдивския отбор бе синхронизирано благодарение на партньорите им в тази инициатива а именно фирми, които са се доказали с качество, коректност и високо ниво на професионализъм – Ресол, р-нт Класик,  Fish Express, Тотал Комфорт, Be Unique, Bultex-99, р-нт На реката – Jump

За автора

Вашият коментар