Една година пандемия не уби Работния тигър

Въпреки забраните и ковид ограниченията, най-големият кариерен форум в България JobTiger се завърна в Панаирното градче под тепетата за своето 20 и юбилейно издание.

В днешно време изборът за развитие при младите е голям и разнообразен, но голяма част от хората, които започват кариерата си, намират трудности по пътя.

Форум „Национални дни на кариерата” стартира през 2002 година под името „Кариери”. Основната цел на форума е работодателите да се срещнат със своите потенциални стажанти и служители, а студентите и младите специалисти да открият възможности за професионална реализация.

През първата година събитието се провежда само в София и в него участват 38 компании. Форумът се развива бързо и придобива национални мащаби. За 20 години „Национални дни на кариерата“ успява да се утвърди не само като най-мащабното кариерно събитие в страната, но и като място, откъдето са започнали много кариерни пътища.

Днес форумът се проведе на живо и в Пловдив, като отбеляза и своя юбилей. Организатори на събитието са JobTiger и Агенцията по заетостта, а домакин е Международен панаир Пловдив. Участие взеха компаниите АББ, Accedia, Telus, Kaufland, Billa, JTR, Human Resorces Specialists, Invest 365, MMSolutions, Let’s work, Zaplatomer.bg, Zepter Bulgaria, Dunapack Rodina и Университетски кариерен център.

„Много ми е приятно, че отново имам възможността да застана пред вас на първото издание на „Национални дни на кариерата“ в Международен панир Пловдив. Стартираме икономическия живот в неговата цялост. А енергията, която се носи от младите хора, е енергията от която има нужда бизнесът. Пожелавам на всички фирми, които са тук да успеят да открият своите кадри. Искрата, която палим днес, мисля че ще успее да даде едно добро бъдеще.“, сподели по време на откриването изпълнителният директор на панаира Иван Соколов.

Фирмите също разказаха за позитивите на форума, особено в Пловдив, защото през последните години той успя да се наложи като индустриален център и подкрепата към младите кадри в града е от изключителна важност. Надеждата на работодателите, участващи в „Национални дни на кариерата“, е да помогнат на хората в тяхното кариерно развитие.

Въпреки противоепидемичните мерки, много групи студенти и ученици проявиха интерес към всички 15 фирми, които взеха участие във форума.

„ Създаването на този форум е важно за да има конкретна среща с бъдещите служители и компанията, като идеята е да разкажем под формата на един спокоен разговор какви работни позиции имаме, върху какво се фокусираме и също така да опознаем интересите на кандидатите“, разказаха участниците от компанията Telus.

Служители на компанията АББ също споделиха за впечатленията си от „Национални дни на кариерата“.

„Интересното на форума е това, че успяваме да се запознаем с изключително много студенти, които търсят стажантски програми и също различни програми чрез които да трупат опит. При нас има най-различни стажантски и разнообразни опции за работа и практики. Плюсът за нас е, че чрез този форум можем да се представим на студентите, както и те на нас. Искаме винаги да се развиваме и по този начин успяваме.“

Всяка една от фирмите се зарадва на големия интерес към събитието. Много от тях споделиха на бъдещите си служители, че освен стажове и програми, те предлагат истинско и постоянно развитие в сферите, в които работят.

За автора

Вашият коментар