Coding Girls и в Европейската седмица на програмирането в Пловдив

Coding Girls се включиха в Европейската седмица на програмирането с двудневно събитие в Пловдив

Курс за младежи се проведе този уикенд под надслов: Европейска седмица на програмирането: ИТ Уикенд “Запознайте се и програмирайте”

В рамките на два дни младежи на възраст от 14 до 24 имаха възможността да се запознаят с истински професионалисти в сферата и да  работят заедно със своите ментори. Те успяха да навлязат бързо в материала и да стартират ефективно изграждането на своя първи Друпал уебсайт.

Съботната сутрин започна повече от обещаващо благодарение на вдъхновяващите презентации на Анна Радуловски, основател и изпълнителен директор на Coding Girls. За доброто настроение и мотивация допринесоха и старателно подбраните видео материали и интерактивни игри.

Денят продължи с образователната лекция “Въведение в Друпал” на Иво Радуловски, управляващ съдружник на Drupal Bulgaria, предприемач, лектор и ментор. Като опитен професионалист, той представи предимствата и безкрайните възможности, които Друпал предоставя на своите потребители.

След като вече бяха достатъчно заредени с енергия и вдъхновение, участниците се впуснаха с готовност в практическата част съвместно със своя ментор Мария Тотова. Заедно те планираха и инсталираха проекта, създадоха различни типове съдържание и добавиха нови функционалности към сайта.

Неусетно и въпреки всичките сандвичи, плодове и литри кафе и чай, денят се насочи към своя край и трябваше да отстъпи на вечерта и на заслужената почивка.

Добрият сън беше необходим на всички, за да се завърнат с нови сили на следващата сутрин, където ги посрещнаха Анна Радуловски и Мария Тотова с нова доза мотивация. Те представиха най-силното предимство на Друпал пред другите му конкурентни технологии, а именно – невероятната общност, която стои в основата му. Повече от един милион членове, сред които програмисти, доброволци, ментори, мениджъри и ентусиасти съставляват най-голямата ИТ формация в света и приветстват постоянно нови лица като участниците в събитието.

Виден представител на тази общност бе и следващия ментор на събитието, Васил Бойчев, член на борда на управителите на Drupal Bulgaria и основател на Bulcode. Той разказа своята лична история и сподели богатия си професионален опит. Участниците научиха как Друпал е променил живота му, как е открил истински приятели и как заедно са основали своя собствена фирма.

Неделният следобед продължи в усърдна работа по проекта. Участниците бяха насочвани и подпомагани отново от Мария и Васил, които им показаха, че с разбиране и внимание всичко е лесно постижимо.

Като във всеки реален проект, и тук имаше някои трудности за преодоляване и проблеми за решаване. Те обаче не се оказаха особено препятствие за амбициозните младежи. Участниците показаха силна доза последователност и упоритост и съвсем скоро усетиха задоволството от добре свършената работа. А усмивките и ентусиазираните им  възгласи изпълваха залата и през двата слънчеви дни.

Най-голямото доказателство за успеха на събитието, разбира се, са думите на самите участници. Те бяха помолени да запишат своите очаквания в началото на първия ден, както и да споделят какво са научили в края на уикенда 

Coding Girls и Drupal Bulgaria продължават да организират нови интересни и забавни събития. Този петък предстои безплатен уъркшоп на Coding Girls в 3HUB.

Повече за Coding Girls може да научите от ТУК, а за системата Drupal вижте ТУК

За автора

Вашият коментар