Абсурди: Пловдивчани събират пари, за да стигнат до домовете си

За пореден абсурд, показващ липсата на нормалност в битуването на пловдивчани през 21 век, сигнализира 34-годишният Христо Первазов.

Проблемът касае улична отбивка на „Коматевско шосе“, след кръстовището с „Била“, която е и единствен достъп на живущите в района към домовете им. Казваме отбивка, тъй като думата „улица“ звучи луксозно на фона на въпросния „път“.

Какъв е проблемът? Участъкът на теория се води към район „Западен“ в Община Пловдив, но на практика е със статут на вилна зона и извън регулация. Там имоти, жилища и офиси на фирми имат стотици пловдивчани, които се сблъскват с типичните за последните години градски абсурди.

Хората си плащат данъците, тока и всички съпътстващи екстри, осигуряващи нормалност, но не могат да получат съдействие и разбиране от местната власт за изграждането на нормален път.

Христо за пореден път инициира събиране на средства от живущите в района, за да може да бъде наета техника – багер и булдозер, съответно да бъдат закупени камъни и чакъл, та въпросната „улица“ поне да бъде изравнена.

По думите му се налага да ходи от врата на врата, за да събира по 50 лева от собствениците на автомобили, с които да ангажират фирма, която да свърши работата.

Към днешна дата той и съседите му са събрали 4 хиляди лева, с които ще укрепят за пореден път участъка. На практика повече от половината пари отиват за наемането на техниката, а останалите за нужното количество настилка.

Хората са гневни на факта, че от район „Западен“ си измиват ръцете с обяснението, че докато въпросната зона не вледе в регулация, нищо не могат да направят, но според живущите там районната администрация нито съдейства за решаване на проблема, нито дава разяснение кой може да се ангажира с неговото приключване.

„Когато завали, да не говорим за зимата, става страшно. Дълбоки дупки, направо ями, през които нито можем да минем с колите си, нито майки с деца да преминат с детските колички. Пълно безобразие, а от район „Западен“ изобщо не си мърдат пръста“, коментира разгневен Первазов.

Той е сигурен, че това е последният път, в който мирно и със собствени средства хората в района ще се опитат да създадат елементарни условия за преминаване по улицата.

Следващият път, когато отново се отвори този проблем, те ще излязат на протести и ще блокират „Коматевско шосе“ дотогава, докато не бъдат чути.

Коментари (1)

Вашият коментар