Ало, пиарите, започвайте да си вършите работата!

За разлика от казионните медии, обгрижващи дадена държавна, общинска или политическа институция, в България все още има и такива, държащи на своята независимост както при публикуването на лични гледни точки по теми от обществено значение, така и на такива, оформящи с подбора на темите и материалите си визията на същите пред своите читатели.

MediaCafe със сигурност е от вторите, с което се гордеем, но това има и своите негативи, част от които е и комуникацията с междинните звена в общинските администрации, наречени за краткост ПР-и.

Работата на медиите е да задават въпроси и да информират гражданите за случващото се или неслучващото се в техния град. За нормалните медии говоря. Когато опитите за връзка с даден представител на общинска администрация е възпрепятствана от хора, имащи отговорността да правят точно обратното, това се превръща в проблем. И проблемът не е за медията!

В България непрестанно се тръби за това, че трябва да има откритост, уважение и комуникация между представителите на институциите и гражданското общество, част от което са и медиите, но това далеч не е така. Или може би е така, но само за избрани?!

Втора седмица редактор в MediaCafe се опитва да уговори интервю със заместник-кмета по екология и здравеопазване Анести Тимчев по тема от обществено значение, по-конкретно тази с дългогодишната сага за изграждане на нов парк на Гребната база, анонсиран на пресконференция от предходния кмет Иван Тотев през 2018 година.

След осъществена телефонна връзка с г-н Тимчев, той се съгласява за среща, като единствената му молба е интервюто да се уговори с дата и час по каналния ред. Иначе казано – през ПР-ите на Общината.

На този етап ще се въздържа от поименно цитиране, но такава връзка на практика се оказва, че не може да се осъществи. Неколкократно прозвъняване на стационарен и мобилен телефон не получава отговор, като същото се случва и след официално изпратен e-mail в Общината.

Дали това е лично отношение или липса на осъзнатост каква е работата на човек, отговарящ за връзките с обществеността, е важен въпрос, касаещ нивото на професионализъм, но е и проблем. Проблем е за тези, които говорят за откритост, желание за комуникация и т.н.

Махленската, с „връзки“, може да я караме всички, но нали непрестанно се говори за прозрачност и отзивчивост? Ами хайде покажете ги най-накрая и започнете да си вършите работата!

MediaCafe може да мине и без интервюто с Анести Тимчев или с когото и да било друг от тези, които са избрани да представляват пловдивчани, но нали целта на обективната журналистика е да представя различните гледни точки и да дава правото на коментар по важни теми на всички, от които същите зависят?

А е възможно и да греша. Може би хората са в отпуска, телефоните им са развалени, а служебните пощи блокирани.  И трите неща едновременно, разбира се.

В заключение ще добавя текста от изпратения вече e-mail, надявайки се искрено, че така поднесен, публично, ще стигне най-накрая до получателя си.

На вниманието на г-жа …..

Уважаема г-жо ….., обръщам се към вас в качеството си на редактор на информационния уебсайт mediacafe.bg с молба за съдействие за разговор със зам.-кмета по „Екология и здравеопазване“ инж. Анести Тимчев. Темата, която бих искала да обсъдим с него е проектът за развитие на местността около Гребната база и река Марица, анонсиран като важен и знаков за града през 2018 година. След направено интервю с кмета на район Западен Димитър Колев, той сподели, че същият проект е поет от голяма Община в лицето на г-н Тимчев.

Ще съм благодарна за вашето съдействие. Очаквам с нетърпение вашия отговор.

Благодаря за отделеното време и внимание!

С уважение: Ивелина Василева

П.С. Този текст трябваше да бъде публикуван преди дни, но умишлено беше задържан, за да не бъде тълкуван и възприеман като част от предизборен сценарий.

Забележка: MediaCafe няма никакви претенции по отношение на работата си с отговарящия за връзките с обществеността в ресор „Култура“ на Община Пловдив, където професионализмът винаги е бил на ниво.

За автора

Вашият коментар