Богата спортна програма в десетото издание на MOVE Week Пловдив

Десетото, юбилейно издание на MOVE Week Пловдив ще се проведе от 31 май до 6 юни на Младежки хълм. MOVE Week се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в него традиционно се включват общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Чрез събитията, част от MOVE Week гражданите имат възможност да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки и т.н.), за да изберат най-подходящата за своите нужди.

Програмата на  Седмицата на физическата активност и спорта ще включва множество активности и предизвикателства, като програмата ще бъде разделена на делнична и активен уикенд. През седмицата, от понеделник до петък, от 18:00ч на поляната на Младежки хълм, на специално изградена сцена, ще се състоят различни отворени активности: йога, танци, бойни тренировки, кондиционни тренировки. През МОVE Weekend- събота и неделя – програмата ще бъде целодневна. Във връзка със Световния ден на околната среда, който е най-мащабното събитие, посветено на опазване на природата, сдружението организира, освен активната програма, богата еко програма: куклен театър от ЕКОПАК България; Чисти Игри и арт работилници. През целия ден пловдивчани могат да станат част от еко пикник на поляната.

През цялата седмица, пловдивчани ще могат да се включат в различни спортни активности, които ще се проведат на територията на Plovdiv Stage Park – новата локация в подножието на Младежки хълм. От 31 май до 04 юни, всеки следобед всеки ще може свободно да посети и избере различни физически активности в търсене на своето движение. В програмата са планирани бойни изкуства, представени от водещи пловдивски клубове и функционални тренировки и активности за деца, тренировка за бременни и аеробика  представени от професионални треньори, йога, различни танци, ДаДао и други бойни изкуства.  Всяка от тренировките ще бъде част от пилотната инициатива от кампанията NowWeMove – European Mile, и ще раздвижи участниците с дистанцията от 1миля (1.6км).  Всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. По този начин всеки допринася за социално значима кауза, която е различна за всяка държава част от кампанията.   В България, с всяка измината миля  участниците ще допринасят за борбата с рака. European Mile ще подкрепи инициативата Stop Cancer, която подкрепя Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св Георги” – Пловдив.

Ден преди началото на Активната Седмица, на 30-ти май неделя, сдружение БГ Бъди активен организира масов крос на територията на Гребна база Пловдив, част от пилотното издание на Europan Mile. Гражданите ще имат възможност да се включат в бягане, изминавайки разстоянието от 1 миля и по този начин да ще подкрепи инициативата Stop Cancer, която подкрепя детската клиника по по клинична хематология към УМБАЛ „Св Георги” – Пловдив. След кроса програмата ще продължи в две тренировки на спортния клуб WOW GYM за деца и възрастни. Така символично кросът ще постави началото на активната седмица.

MOVE Week е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE, през която се дава възможност на всеки да бъде активен, без значение от възрастта, пола, физическите възможности и социалния статус. Кампанията NowWeMOVE България е основният инструмент на БГ Бъди активен за застъпничество и сдружението продължава нейното развитие чрез редица проекти и програми, по които работи през последните няколко години. За да има по-широко въздействие върху гражданите, сдружението се опитва да привлече и различни заинтересовани страни – власти на местно и национално ниво, неправителствените организации, спортни клубове, медии. Усилията на сдружението  са фокусирани върху мисията да променим поведението (и нагласите) на българите. Един от ключовете за това е силата на застъпничеството и повишаването на осведомеността и убеждаване и ангажиране на неактивните хора за нуждата от повече движение.

Кампанията NowWeMOVE и MOVEWeek е визия, в която секторът „спорт за всички“ намира начини за сътрудничество с други сектори за увеличаване нивото на физическа активност, както в България, така и в цяла Европа.

За автора

Вашият коментар