Група за подкрепа на хора с репродуктивни проблеми

С всяка година се увеличава броят на хората с репродуктивни проблеми, а възрастовата граница пада. В България по неофициална статистика подобни затруднения срещат близо 300 000 двойки. Което всъщност прави един огромен процент като се има предвид, че при последното преброяване се установи, че населението в страната на възраст над 18 години е 5 423 940 души, според данни на Националния статистически институт, от тях пенсионерите са малко над 2 млн. души, а общият брой на населението до 18 годишна възраст в страната е към 1 млн. и 300 хиляди. Хората над 18 години до пенсионна възраст са около 2 млн. 213 хиляди души, като над 1 млн. и 179 хиляди българи над 18 години живеят в чужбина или са починали, но все още са в избирателните списъци.

Защо обясняваме цялата тази суха статистика. Защото се оказва, че тези 300 000 двойки у нас, които имат репродуктивни проблеми са всъщност една значителна част от хората, които са в своя разцвет на силите. Те са тези, които учат, работят, развиват се, млади хора на възраст от около 25 до 45 години. В България живеят милион и половина души в работоспособна възраст, като от тях близо 300 000 искат да имат деца, но срещат трудности в това. И броят им е такъв, защото тези хора по някакъв начин са попаднали в някаква статистика, която със сигурност не е точна, но в посока нагоре. Тоест те са повече. Във фейсбук има редица групи, които обединяват жени с репродуктивни проблеми. От тях са засегнати и мъжете, но като че ли дамите са по-активни да търсят подкрепа, съвети, взаимопомощ. Една от групите се нарича „Дългият път, нарече инвитро“. Да, съвсем правилно са я наименували. За някои този път продължава и десетилетие, че и повече – това са дни, месеци, години, през които една жена, мъж или двойка преминават през какви ли не емоции и състояния. Понякога търсят подкрепа от близки, понякога и от непознати, понякога се чувстват сами, въпреки това.

В Пловдив на 3 декември стартира група за подкрепа, в която всеки желаещ може да се включи. Местата са ограничени, тъй като е желателно групата да бъде малка. Ако желаете да се запишете, може да се обадите на телефон: 0878 11 04 36 или да пишете не майл: nikolovaena@gmail.com

Групата ще бъде водена от Славена Шекерлетова – дипломиран психолог, специализирал в областта на консултирането на хора с репродуктивни проблеми.

За автора

Вашият коментар