Каритас Витания с благотворителна изложба в Народната библиотека

Благотворителна изложба, посветена на миграцията, се открива в Народна библиотека „Иван Вазов“. Организатор на фотографската експозиция е Благотворителната католическа организация „Каритас Витания“. С нея фондацията поставя финала на двугодишния международен проект „Регионален проект по миграция“ (ReMap), който се изпълнява съвместно от осем национални „Каритас“ организации от региона на Балканите, сред които: „Каритас България“, „Каритас Гърция“, „Каритас Северна Македония“, „Каритас Сърбия“, „Каритас Черна гора“, „Каритас Босна и Херцеговина“, „Каритас Албания“ и „Каритас Турция“.

Основна цел на ReMap е да спомогне за картирането и хармонизирането на интеграционните дейности и услуги, предоставяни от „Каритас“, по продължението на т.нар. „Балкански маршрут“, по който много мигранти от Близкия Изток и Северна Африка поемат, в търсене на по-добри условия за живот. Акцент в проекта е укрепване на капацитета за работа с уязвими групи бежанци, в контекста на преминаване от специфична хуманитарна подкрепа към по-дългосрочна и устойчива стратегия за социална интеграция.

Изложбата „Миграцията – обединява и обогатява“ представя финалистите от проведения през 2022 г. международен фотографски конкурс, чиято мисия бе да покаже положителните страни на миграционните процеси и как понякога губейки нещо, откриваш нещо ново, не по-малко ценно. В творчеството им се търсеше хубавите резултати от смяната на общност и територия и това, че различията ни обединяват, а не ни делят. Финалистите бяха селектирани от почетно жури от професионалисти, в лицето на Соня Станкова, Минко Михайлов и Методий Плачков.

Събитието има благотворителен характер. Част от картините ще бъдат дарени за реновирането на стая за почивка в детската онкохематология в Пловдив – кауза, на която са се отдали Командерия „Улпия“ и Лайънс Клуб „Пловдив“. Останалите ще бъдат поставени в различни центрове на организацията, в които се работи с бежанци от Украйна.

Откриването ще се състои на 27 ноември, от 17.00 часа, в Централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ и ще продължи две седмици. Входът за всички посетители е свободен.

За автора

Вашият коментар