Пловдив отбелязва Международния ден на хората с редки болести

Пловдив  ще отбележи днес международния ден на хората с редки болести чрез снимки с цветни послания с мотото „Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени”. Цветовете символизират хилядите видове редки диагнози в света.  Инициативата се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и „Асоциация НАЕ”(наследствен ангиоедем).

От 11.00 часа в храм „Света Марина” ще бъде отслужен молебен за хората с редки диагнози и техните семейства.

Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в града ще се включи също за поредна година  в отбелязването на този важен ден.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред обществото и да помогне за по-бързото диагностициране и лечение на засегнатите.

Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабна  инициатива.   Поради пандемичната обстановка всички събития ще се организират съобразявайки се с наложените мерки.

За автора

Вашият коментар