Предай нататък: Да помогнем на 19-годишната Ина да върне усмивката на лицето си!

19-годишната Ина Емилова има нужда от нашата подкрепа! Тя е диагностицирана с рядко срещана туморна лезия, но семейството ѝ няма финансовата възможност да помогне изцяло на своята дъщеря. Нейната майка се обърна с призив за помощ към всички нас, нека я дадем!

„Здравейте, казвам се Нина, майка на Ина.

Моля Ви за помощ, за да върнем усмивката и нормалността в живота на дъщеря ми!

Ина Емилова е на 19 години, студентка в СУ „Св. Климент Охридски“.

В края на миналата година при дентално лечение бяхме насочени към лицево-челюстен хирург. Проведе се инцизионна биопсия, при която се установи рядко срещана туморна лезия – ОДОНТОГЕНЕН МИКСОФИБРОМ.

Туморната лезия се намира в горната челюст вдясно, обхваща тялото на челюстта, лявеоларният гребен, част от твърдото небце, разпространяваща се до носната кухина и синуса.

За щастие туморът е доброкачествен и няма нужда от лъчетерапия, но всъщност е стопил костта на лицето вдясно. Единствен вариант е оперативно отстраняване на тумора, което означава изрязване на голяма част от горната челюст заедно със зъбите, от средата на горната челюст почти до края й, нагоре покрай носната кухина и синуса, почти до окото, т.е. отваря се огромна дупка свързваща устната, носната кухини и синуса.

За съжаление няма много опции за оптимална реконструкция на дефекта. В началото бяхме насочени към операция с микросъдов трансфер на тъкани (вземане на кост от крака и поставянето й), която не се извършва в България.  Много хора ни препоръчаха лечение в Турция и ние се насочихме натам. Пуснахме запитвания към няколко болници и се спряхме на Американ Хоспитал. Баха ни дадени три варианта за реконструкция. След прегледи на място там пластичният хирург ни отказа от тъканна реконструкция, защото в нашя случай ще е много грубо и видимо външно, а реално няма да има пълно възстановяване, т.е. Ина завинаги ще остане с хранителен, говорен и лицев дефект. В крайна сметка се оказа, че нямаме избор и най-добрият вариант е да се направи 3D пластмасов модел върху томографията и да се изработи постоянна протеза, при което се надяваме тя да е толкова идентична, че да покрие максимално. За съжаление тази протеза не може да се прикрепи за постоянно с титаниеви импланти, тъй като както споменах няма кост на която да се поставят.

Получихме оферта от 19 000 евро за операцията и временната протеза, които трябва да съберем спешно, защото туморът расте доста бързо, а трябва да внесем сумата преди операцията. След 4-6 месеца ще бъде направено продължение на лечението в стоматологичен отдел, като цената ще бъде уточнена, в зависимост от сътоянието на възстановяване.

Сумата не е голяма, но няма как да я съберем цялата без помощ.

Ина е прекрасно дете. Въпреки всичко, което и се случи тя завърши първият семестър успешно.

Искаше да стане учител по английски език и география, но сега обмисля да си смени специалността, защото се пита „Къкъв учител по английски ще бъда с говорен дефект?“.

Тя е толкова млада и толкова много и предстои: да завърши университет, да се реализира професионално, да създаде семейство… Искам детето ми да има шанс за здрав и нормален живот.

Обръщам се към всички хора с добри сърца да помогнем на един прекрасно момиче, което е в началото на житейският си път!

Предварително Благодаря на всеки дарител и от сърце и душа желая здраве на Вас и Вашите семейства!

Всички, които имат желание да помогнат, могат да го направят ТУК

За автора

Вашият коментар