Брус Дикинсън пропя на български език (СНИМКИ)

Ненадминатият фронтмен на Iron Maiden Брус Дикинсън изпя на български език, макар и със затруднения в произношението, фолклорната песен „Ерген деда“, под съпровода на магическата музика на Теодоси Спасов.

Дикинсън и симфоничният оркестър на Cantus Firmus, с диригент Пол Ман, изнесоха невероятен концерт в Зала 1 на НДК, посветен на музиката, писана от легендата Джон Лорд.

Концертът бе разделен на две части. В първата оркестърът, заедно с четиримата рок музиканти – Таня О‘Калахан, Кайтнер Зи Дока, Бернхард Велц и Джон О‘Хара, изпълниха 50-минутно кресчендо, писано от Лорд, специално за класическа музика, съчетана с рок. То бе главно инструментално, със съвсем малко вокали в средата.

Паузата бе обявена от българският изпълнител Шеки, който е добре познат на родните любители на rock ‘n’ roll-a, като изпя „Soldier of fortune“ на Deep Purple.

Именно на тяхното творчество бе посветена втората половина от концерта, но преди това публиката бе приятно изненадана от комбинацията между Брус и Теодоси, която бе донякъде изненада дори за самите тях. Те се познаваха едва от ден и не са имали никаква представа, че ще се пробват да изпълнят „Ерген деда“ с текст и то научен от рок величието. Все пак се получи един забавен експеримент, под веещото се от сцената българско знаме.

Последваха най-големите хитове на Deep Purple, защото те са емблематични за поколения.

„Всички ние сме тук, защото по един или друг начин сме имали силна връзка с Джон Лорд и това, което мога да Ви кажа, е, че той би харесал направеното“, каза Пол Ман.  

Проектът Концерт за група и оркестър на Джон Лорд и музиката на Deep Purple е част от турне, което освен през София, преминава и през Загреб, Букурещ, Сараево, Любляна, Оломоуц и през няколко бразилски града.

Фотографии: Александър Карамфилов

За автора

Вашият коментар