Програма “Растеж” в подкрепа на организации за развитие

До 9 май 2022 социални предприемачи и неправителствени организации, работещи със силен фокус върху развитието на професионалните уменията на младежи в риск от социално изключване, ще могат да кандидатстват в програма „Растеж“.

Те ще имат възможност да получат безвъзмездна финансова подкрепа на обща стойност 60 000 лв.

18,1% от младежите в България са извън образователната система. Те не работят и не развиват своите професионални умения. Това ги поставя в повишен риск от бедност и социално изключване. Именно тази тревожна статистика е мотивацията за създадаването на първия в България инкубатор за организации.

Десет организации ще станат част от инкубатора на “Растеж” за две години.  Условието е да са намерили работещо решение, подобряващо кариерната перспектива и качеството на живот на младежи (до 24 г.) в риск от социално изключване. В рамките на програмата, организациите участват в конкурс за безвъзмездно финансиране.

Три от тях ще получат финансова подкрепа от по 10 000 лв. през 2022 г. През 2023 г. ще бъде осъществена ре-инвестиционна оценка на работата им в инкубатора. След нея отново три организации ще могат да получат безвъзмездна финансова подкрепа в размер на до 10 000 лв. за всяка.

Всички десет организации ще получат менторска и комуникационна подкрепа. Те ще имат възможността да работят с експерти на Reach for Change – организация с над 10 годишен опит в работата със социални предприемачи, reach for Change са подобрили живота над 4,3 милиона деца и младежи в целия свят и над 200 000 в България.

Кандидатите ще преминат през четири етапа на селекция. Инвестиционният комитет ще реши кои три организации ще получат финансиране през 2022 г. 

“Растеж” е част от мултисекторна коалиция и инициатива “Да отворим кръга”. До момента инициативата е подкрепила две организации. Помогнала е да развият бизнес модела си и да се разрастнат. Това са – Социалната чайна и Враца Софтуер Общество. Те от своя страна продъжават да подобряват живота на стотици деца и младежи. Повече за “Да отворим кръга’ можете да научите ТУК.

Вашият коментар