Фон Дер Лайен: Българският план за възстановяване и устойчивост е изключителен

Европейската комисия даде зелена светлина на българския План за възстановяване и устойчивост и още от днес българското правителство започва работа по него. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично потвърди подкрепата на Комисията за Плана, определяйки го като „изключителен“ и „един от най-зелените планове в Европейския съюз“. Планът отговаря на много сериозни изисквания и условия, съчетавайки зеления преход с ключови реформи.

Българският план е на обща стойност 13,5 милиарда лева. Той е работещ, иновативен и ще финансира промяната в България. Ще даде възможност икономиката ни да се трансформира, да си гарантираме енергийна сигурност и независимост.

Подкрепя реформите за върховенство на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор и стимулира процесите, така че България да стане прозрачна, правова държава. Чрез Плана се инвестира в образование и наука, в иновации, здравеопазване, в българските железници и в най-новите технологии, така че да отключим потенциала на страната ни за геотермали.

Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост.

По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България.

Във висшето училище Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се запознаха с проекти на иновативни български фирми, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи.

ЕндуроСат е българска ĸoмпaния в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита.

Дронамикс“ е технологичен стартъп, който работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари.

Българската финансово-технологична компания Пейхоук е първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Пейхоук предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави.

Вашият коментар