Станка Златева: Българският спорт трябва да дава добър пример

Петкратната световна шампионка подкрепи кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”

Носителката на пет световни и шест европейски титли Станка Златева, подкрепи кампанията, като реши да даде добър пример и да покаже, че българският спорт има и друго лице. Шампионката постави Шишеяд пред своята спортна зала в Сливен и стана посланик на мотото “Спорт #БезОтпадъци” като застана зад кампанията на сдружение BG Бъди активен – “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”

Над 100 са арт инсталациите, които събират разделно пластмасови бутилки, a събраното количество, което е предадено за рециклиране от тях от началото на годината до момента е над 52 000 кг.  “Спортът възпитава на отговорност и ни учи на уважение, а преди всичко, и ни обединява и прави по-силни. Щастлива съм, че поставихме арт инсталацията именно пред залата, където тренират младите надежди, за да създадем у тях устойчиви навици и да покажем добрият пример на българския спортист”, коментира олимпийската шампионка. Сливен се присъедини към кампанията още през месец март, когато местната Община взе решение да постави Шишеяд  на своята територия, а над 60 са вече населените места в цялата страна, които работят в посока стимулиране разделното изхвърляне и създаване на навици у своите граджани.

Спортните клубове, федерации и организаторите на масови спортни събития могат да играят важна роля в промяната на нагласите и поведението на спортните фенове и участници в мероприятия. Арт инсталациите за разделно събиране като Шишеяда, могат да бъдат мощен инструмент за образование и побутване (nudge) към по-устойчиво поведение.”, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен, “Позиционирането на инсталацията в близост до активно спортуващи хора в паркове и алеи или спортни зали, служи за насърчаване на рециклирането и устойчивите практики сред спортистите и посетителите на спортни мероприятия”.

Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” цели стимулиране на разделното събиране на пластмасови бутилки до 3 литра и изграждане на устойчиви навици у гражданите, като отправя важно допълнително послание към управляващите за нуждата от по-добра инфраструктура и осигуряване на възможност за разделно изхвърляне на отпадъците.

Екипът на сдружение BG Бъди активен, координатор на Спорт #БезОтпадъци, европейски проект подкрепен по програмата Еразъм+ кани желаещи спортни клубове, организации, федерации да работят с посока създаване на устойчиви навици и промяна на нагласите да се свържат с тях. Сдружението използва различни инструменти, за да изгради капацитет у съответните заинтересовани страни и ще се радва да ги сподели с ангажирани и мотивирани организации, клубове и активисти. 

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

За автора

Вашият коментар