Време е! Да помогнем на над 600 горски служители в борбата им с огнената стихия!

Поредната инициатива на Гората.бг и приятели набира сила в подкрепа на над 600 горски служители, които през последните седмици рискуват живота си всекидневно, за да опазят българската природа от огнената стихия, завладяла страната.

Ето какви са начините, с които всички ние можем да помогнем в поредната смислена кауза:

ДА ГИ ЗАЩИТИМ ОТ ОГЪНЯ!
Осигуряване на защита на 600+ горски.

Горските служители влизат първи да гасят горите при пожар, те са повече от пожарникарите и доброволците. За тяхното геройство не се споменава често, докато не се случи трагедия, както се случи с двамата горски, загинали в пожар преди дни. Горските изпълняват дълга си, като се борят да спасят горите, а често къщите и хората в близките села. Те са ГЕРОИ.

Но тези Герои, по български, се пращат без да са обучени, без да са защитени със задължителните по закон средства – каска, очила, негорими дрехи, обувки, ръкавици. Проучване показа, че над 80% нямат такива, тук-там някой има нещо – частично или старо.

Всички нямат и нещо изключително важно – дихателна защита, защото такова изисква няма и по действащите наредби, а най-честата причина за смърт или трайни увреждания (при горски и полски пожар) е задушаване, така се е случило и с двамата загинали миналата седмица.

Затова решихме да действаме, защото вярваме, че всеки живот е безценен, защото пожарите продължават и сега! И с Вашата подкрепа, заедно, ще закупим и дарим още ТАЗИ седмица:

1. 600+ евакуационни и дихателни маски, които могат да защитят от минимум 30 минути до максимум 15 часа човек попаднал в огнен капан (след това се сменя филтърът на дихателните). Цената на една маска е от 18 до 32 лв., като зависи от типа и модела.

Имаме нужда от подкрепа, можете да дарите средства, с основание „ДА ГИ ЗАЩИТИМ“:

По банка: BG74RZBB91551011840078, Райфайзен Банк, Титуляр: Фондация „Гората.бг“
С PayPal или с Карта вижте ТУК
За директно закупуване на маски – свържете се с нас.

В случай, че съберем достатъчно средства ще осигурим и:

2. 600+ чифта негорими противопожарни ръкавици, които могат да предпазят ръцете при високи температури, това е много базово защитно средство, но масово нямат и него. Цената им е под 5 лв. за чифт.

3. 3000+ бандани/бъфове, за всички теренни горски служители в България, това използват в САЩ при пожарогасене на открито, това е и препоръката на експерти за леки пожари и силно запрашени ситуации, когато не се налага по-сериозна маска. Цената ще е под 2.50 лв. за качествен и плътен памучен материал.

Всички защитни средства сме съгласували с експерти.

Защо държавата не ги купи? – Уверени сме, че за следващата година държавата ще осигури защитни облекла и дихателна защита (като бъде приета за задължителна) на всички горски гасящи пожари.

Предприели сме действия, с които ускоряваме процесите по диалог между институциите за промяна на нормативната база относно защитното облекло и обученията на всички участващи в пожарогасенето. Имахме среща с ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, разговори с ИАГ и МЗХГ, сега ще имаме и целева среща за обученията на тези служители, още тази седмица.

Правим всичко необходимо за корекция на законодателството, в посока по-добра защита и адекватно обучение за горските служители участващи в пожарогасенето, а и за доброволците от общинските структури, както и гаранции за обезпечаването им със защитни средства, ведно с контрол по изпълнението. Скоро ще изпратим и официално писмо, което ще качим и във ФБ, относно тези действия.

И сме сигурни, че ще успеем, защото желание има от всички страни. Но държавата не може да работи с тази скорост, ще минат месеци, докато….А пожарите са сега, горските не могат да чакат месеци, имат нужда от нашата подкрепа, СЕГА!

И дори само един живот да спасим – всичко ще си е струвало, това са просто пари, а горите и животите на горските са безценни!

БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПОДКРЕПАТА!

П.П. И ако сте изчели до тук, очевидно сте загрижени, подкрепете и другата ни цел, закупуване на летателна техника за пожарогасене, като подпишете петицията

За автора

Коментари (1)

  1. Моля да се закупи техника /дронове, термодатчици или друго/, която да следи за нарушения, да се въведат солени глоби, ако е необходимо и затвор за палене на огън, където и когато не трябва

    Отговор

Вашият коментар