Българско изкуство в подкрепа на украински бежанци

Украинските бежанци са факт, без значение от различните мнения за войната. Хора, напуснали дома си, защото нямат избор, в търсене на нов. Много българи се опълчиха на пристигането им в страната ни, но много други решиха да им помогнат. Защото нали затова сме човеци – да си помагаме едни на други.

В Пловдив се действа на няколко фронта, а екипът на фондация „Живите български корени“ е един от активните. Фондацията всъщност е разложка, със седалище в Пловдив, работеща на национално, че дори и международно ниво. Дейността ѝ е насочена към съхраняване и представяне на културното ни и фолклорно наследство, чрез образователен и артистичен подход. Работят с всички музеи, пътуват до най-малките села в търсенето на традиционни носии и предмети от бита, правят фотоизложби и много други. Всичко с една единствена цел – запазване на българщината.

И тъй като са работили по различни проекти с Украйна и имат пряк контакт с бесарабските българи, някак по естествен начин решават да се включат в хуманитарните и благотворителни мисии.

„С нас се свързаха много обикновени хора – главно млади майки, които пристигнаха с почти нищо. Буквално с две ранички. Това са жени, претърпели изключително много на фона на всички мнения за скъпите джипове и т.н. Свързахме се с организацията на Наталия Елис, която продължава и до днес. В началото събирахме средства и помощи за бита“, коментира Петър Петров – изпълнителен директор на фондацията.

Общината отпуска две общински жилища, които организацията на Ната Елис и доброволци, сред които и от „Живите български корении“, буквално реновират из основи, със собствени сили и умения, с амбицията да се превърнат в детски градини за малки групи. Главната цел е да се създаде както физически, така и онлайн център за учене на български език за децата и родителите им. След първоначалните хуманитарни коридори, Петър и колежките му в Пловдив решават да помогнат чрез това, в което са най-добри – изкуството. През месец април организират благотворителен концерт на Римския стадион, от който събират малко над 1500 лв. В него участие взимат детски ансамбли, самостоятелни изпълнители и фолклорни формации от много училища, АМТИИ, Общински детски комплекс, включително и украйнчета, някои от които рецитират стихотворения на български.

В момента около Римския стадион е поставена фотографската изложба „Това е Украйна и тя е красива“ на авторите Александър Барон и Анна Сеник. Тя ще остане там до 15 май и ще доказва, че двата народа не сме толкова различни. И за двете събития отдел „Култура“ на Община Пловдив предоставя терена, съставите, озвучаването и стойките за плакатите напълно безвъзмездно. Фондацията получава благодарствено писмо от посолството на Украйна в България по повод съвместните инициативи.

Имам списък с повече от 190 човека из цялата страна, които имат желание да учат български. Ще създадем специални уроци, които да бъдат и записвани за постоянно ползване. Убедихме се, че езикът е най-ценното нещо, защото когато колежките ми водеха групи да им съдействат с изкарване на документи, се оказа, че езиковата бариера е огромна пречка.

Подобна идея да преподават имат от Пловдивския университет, с който направихме една своеобразна колаборация. Надяваме се от Общината да успеят да ни отпуснат пространство в района на университета, за да създадем и присъствен курс. Допълнително ни се иска да наемем и психоложка, защото бежанските деца са изключително травмирани и несигурни. Мислехме да направим смесен конкурс за рисунка от български и украински деца, но те рисуват танкове и бомби. Страх ги е, не могат да се отпуснат още, затова се нуждаят от някой, който да ги разбира истински“, обяснява Петър.

Фондацията иска да осъществи благотворителни концерти на същия принцип в още четири общини – София, Варна, Бургас, Плевен или Велико Търново, както и съпътстваща изложба. Всички средства ще отидат в полза на езиковия център, в полза на едно ново бъдеще…

Фотограф: Юлиана Барон

Вашият коментар