Заведенията в Капана зад каузата #БезОтпадъци

Заведенията в пловдивския квартал Капана ще събират разделно пластмаса от останалия отпадък, който генерират. Над 20 заведения се включват в каузата #БезОтпадъци и в рамките на април, май, юни и юли ще поставят отделен кош за събиране на пластмасови отпадъци, а специален камион ще минава по график, за да ги извозва. Кампанията е част от  инициативата “Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”, която тече в цялата страна и от дейностите на проекта “Партньорство за красива и чиста България”, част от програмата _Място България на сдружение БГ Бъди активен

“Искам да съм полезен….Рециклирай ме!”  тече в градовете Пловдив, Варна, Силистра, Шумен, Добрич, Смолян и Плевен. Под тепетата кампанията се осъществява в партньорство с ЕКОПАК България и Община Пловдив, дирекция Екология. Поставената за 2021 година цел е да бъдат събрани 2 тона пластмасови опаковки, в замяна на което от сдружението подаряват интересен и креативен градски елемент, по избор на общността. В Пловдив кампанията тече в заведенията в Капана, в училища и сред граждани. Организацията на акцията, която е насочена към граждани, е съвсем опростена – може да се включи всеки, който събира пластмасови опаковки у дома или в офиса и ги изхвърли в жълтите контейнери в своя квартал.

С голямо желание се присъединяваме към каузата, засягаща важната за обществото тема – отпадъците. Осъзнаваме напълно, че всичко зависи от нас самите да се опитваме да насочим вниманието на обществото към темата и да го ангажираме към по-отговорно отношение към градската среда. Вярваме, че заедно можем да променим нагласите на другите, чрез силата на добрия пример”, коментират от заведенията, които са част от кампанията. Заведенията, които са се присъединили към кампанията, ще получат пакет материали, за да улеснят своята комуникация с посетители и клиенти. На всички маси ще бъдат поставени информационни пирамиди с послание #Безотпадъци , като чрез тях заведенията ще информират своите гости кои са стъпките за опазване на природата и града чисти. Всяко заведение ще получи и специален стикер, което ще го отличи като “зелено” заведение.

„Надяваме се, че това ще бъде само началото, а устойчивата практика ще продължи и занапред, след тези 4 месеца.“, казва Румяна Киризиева от сдружение БГ Бъди активен, „ Като фестивален квартал, Капана е място, което е дом на много масови събития – фестивали, концерти и спектакли. Безспорно това са едни от най-приятните моменти в живота на всеки град. Но освен положителните емоции, те носят със себе си и много отпадъци. Вече няколко години партнираме на събитията тук с цел да намалим генерирания от тях отпадък, а този, който не можем да предотвратим, да съберем разделно, за да отиде за рециклиране. Капана вече е узрял за тази идея и за това сме сигурни в успеха на кампанията в заведенията“.

Проектът “Партньорство за красива и чиста България” се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

За автора

Вашият коментар