Петиция за лошите условия на Зоопарковете у нас

Клетките за животни без лиценз и не отговарят на законовите изисквания

Нов доклад на организацията Четири лапи разкрива, че в продължение на години наред в България някои от животните се отглеждат в зоопаркове без лиценз и в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години. Някои от българските зоопаркове получават лиценз без да има забележими промени в средата за животните. 

В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители. Повечето са получили лиценз, независимо че условията в тях не отговарят и на националното законодателство и минимални изисквания.Част от зоопарковете размножават и разменят животни, за които нямат ресурси и възможности да се грижат в дългосрочен план. Често развъждането е с цел запълване на клетките и привличане на повече посетители без да се осигури необходимата ветеринарна грижа и капацитет за настаняване на животните след като пораснат. Раждат се лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата.  

Организацията Четири лапи настоява спешно да се прекрати отглеждането на големи хищници като мечки и големи котки в зоологически градини, които не могат да осигурят необходимите условия, поради липса на място, подходящи заграждения или други ресурси.

Международна петиция, вече подписана от повече от 40 000 граждани, призовава еврокомисаря по околната среда, българския министър-председател и българския министър на околната среда и водите да осигурят прилагането на съществуващите закони и да се погрижат да подобрят или затворят съоръжения, които не отговарят на законодателството. 

За автора

Коментари (181)

 1. Дано се подобрят условията. Мечките не е редно да живеят само в бетон и да обикалят в кръг. Както и лъвове и тигри… Нека за всички животни да се създаде поне малко от средата в която е редно да живеят. Истинската им среда. По този начин те не се спасяват от бракониерите, а бъдат обричани на доживотна бавна смърт.

  Отговор
  • Точно така . Посещавала съм доста световни зоопаркове известни и никому неизвестни и във всеки един се дава усещане за нормалният хабитат на животните.В България тези животинки живеят по- лошо и от затвора.Това е престъпление мъчение . Нека вс заедно прекратим тези зверства.

   Отговор
 2. Зоопаркове във вида им сега не трябва да съществуват!Там няма щастливи животни!След като не е възможно да им се осигури подходяща среда, по добре да се закрият!

  Отговор
 3. Не трябва да съществуват така наречените „зоопаркове“ те вредят не само на нор алният начин на живот на животните а и на хората но докато го осъзнаят“властимащите“ ще бъде късно. Единственото решение са резерватите!!

  Отговор
 4. ,,ЗА,, затваряне ..НЕ,, на зоозатворите животните трябва по природа да си живеят свободно

  Отговор
  • Напълно подкрепям. Малко по-късно разбирам за петицията но я подкрепям напълно. Къса юи се сърцето като гледам как страдат и в какви ужастни условия живеят животните в нашите зоопарковр.
   Спиред мен изобщо трябва да се премахнат всички зоопаркове и да се направят резервати в които животните да не се чувстват като затворници в кошмарни условия, ами да могат да водят един щастлив и пълноценем начин на живот, какъвто заслужават! Надявам се да се включат повече хора за да опитаме да направим нещо по този въпрос!

   Отговор
 5. За затваряне. Животните трябва да живеят свободни или поне в резервати.

  Отговор
 6. Това нее зоопарк. Такива ужасяващи условия неможе да се нарече зоопарк а лъчение на животните.Затваряне.

  Отговор
 7. Задължително затваряне на зоопарковете !
  Светът няма нужда от подобни места!

  Отговор
 8. Тази жестокост към Животните ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ! Затваряне на Зоопарковете!!

  Отговор
 9. Затваряне на тези обекти!Интегриране на животните в естествена среда (оцелели от този ад)!Мъка, толкова мъка за тези животни, години наред!

  Отговор
 10. Или хубави условия за животните или никакво затваряне в недостатъчно пространство просто за забавление на човеците!!!

  Отговор
 11. „ЗА“ Затваряне на зоопарковете у нас. Условията са лоши! Единственото решение са резерватите!

  Отговор
 12. Българските зооградини могат да се конкурират по условия с пазара в Ухан!

  Отговор
 13. Зоопарковете в България са в окаяно състояние ако условията не се променят най -добре е да бъдат затворени и да спре торноза над горните животни.

  Отговор
 14. В зоопарк трябва да живеят само спасени от сигурна смърт животни и с ясен бюджет с който да не страдат

  Отговор
  • Не мъчете животните!
   Обричате ги на сигурна смърт. Как не ви е срам. Вие нямате сърца.

   Отговор
 15. Гротеско е да се държат животни в клетки ,те имат своя среда . Ако човешкото съзнание се счита за израснало ,то трябва да се закрият !

  Отговор
 16. За затварянето на зоокарковете и наказание за нехуманното отношение към животните!

  Отговор
 17. Зоопарковете са хубаво нещо, но не и в България. Животните заслужават повече! Искаме по добри условия, или затваряне!

  Отговор
 18. Мястото на животните е в тяхната естествена среда! Трябва затваряне на зоопарка!

  Отговор
 19. Не човешко е отношението към животните в повечето зоопаркове в България.
  Животните нямат добри условия за живот!
  За затварянето на зоопарковете!

  Отговор
 20. Съгласна съм, че трябва да се вземат мерки, но какво ще стане със животните, които са в тези зоопаркове, след затварянето им. Необходимо е да се предложи и адеквятно за животните решение.

  Отговор
 21. Всяко живо същество трябва да живее на свобода и в естествената си среда. Тези заключени животни не са научени да се справят с истинската им среда, затова тяхната възможност е резерват. Но в никакъв случай зоологически градини, в които да бъдат затворници.

  Отговор
 22. Трябва да уважаваме правото на живот на всяко едно живо същество! Да пазим и уважаваме природата, а не да се подиграваме с нея!

  Отговор
 23. За! Затварянето на всички зоопарковове на територията на страната ни!
  Отнемане им правото да бъдат
  свободни!! Нека това приключи възможно най -скоро!!

  Отговор
 24. За създаване на модерни зоопаркове, в които животните да живеят в близки до тяхната естествена среда на живот.

  Отговор
 25. Или да се съберат средства , или да се затварят

  Не ги е срам, в Ада да горите дано

  Отговор
 26. „За“ затваряне на зоопарковете в България!!
  Освен ако не направят паркове подобни на“ Fota Wildlife Park“ в Ирландия,но …..

  Отговор
 27. Създаване на по-добри условия на живот на обитателите в зоопарковете.

  Отговор
 28. Подкрепям. Тези създания имат правото да разполагат с адекватни условия за живот.

  Отговор
 29. За животинките трябва да се грижат хора, които ги обичат и са жалостиви!

  Отговор
 30. Да има любов и слънце за всички животинки . Свободата им е дар който ,човека отнема .
  ЗА ЗАТВАРЯНЕТО НА ЗООПАРКОВЕТЕ !

  Отговор
 31. Подкрепям създаването на добри условия за животинките! Това е мъчение.

  Отговор
 32. Всичките хора, които пишат „Не на зоопарковете“, изобщо знаете ли каква е функцията на зоопарка? Някога влизали ли сте в зоопарк в чужбина в хубав зоопарк, че да викате Не на зоопарковете. Съгласен съм, че зоопарковете в България са трагични и за това е виновна държавата, защото е тяхна работа да подържат зоопарковете, но това не значи да започнат да се затварят зоопаркове наред… Смисъла на зоопарка и в бъдеще зоопарковете ще бъде да виждате единствено животни които са застрашени от изчезване и развитието на популацията им. Не викайте Не на зоопарковете, а ги подкрепяйте и се борете за тях. Протести, Медиен шум. Нито една голяма телевизия не е отразила нищо за подкрепа на зоопарка. Повечето от нещата които се правят в софийския зоопарк е от дарителски пари и има доброволчески програми и много хора идват да помагат, защото общината не прави нищо и съм сигурен, че повече от 50% от хората изобщо не са се поинтересували какво, защо, къде, защото е по лесно да съдиш и да критикуваш вместо да се опиташ да помогнеш. Общината дори не дава да им се дигнат заплатите на хората които работят там и още куп неща, които могат да се оправят ако има пари и добри управници.

  Отговор
 33. Да се подсигурят необходимите условия. В противен случай да бъдат затворени. Напълно подкрепям!

  Отговор
 34. Създаване на по-добри условия на живот на обитателите в зоопарковете.

  Отговор
 35. Аз съм „ЗА“ затварянето на зоогическите градини в цялата страна!

  Отговор
 36. Няма какво да коментирам.. Изобщо трябва ли да се коментира, че някое живо същество заслужава по-добър живота?!

  Отговор
 37. Кой нормален човек харесва подобни места за мъчения на животни?

  Отговор
 38. Тъжно е когато няма подходяща среда и животните приличат повече на затворници. Дано успеете, подкрепям.

  Отговор
 39. Аз съм ЗА закриване на зоопарковете. Диви животни затворени в клетка е нехуманно, неуважително и отвратително. Аз съм ЗА изграждането на повече резервати, в които животните да обитават естествения си хабитат.

  Отговор
  • Не бих завела детето си в зоологическа градина, защото ще го разплача като види тъгата в затворените зад мизерноте животни. Всеки заслужава щастие и това не е начинът да се образоваме и радваме на животните. Тъжна гледка!!!

   Отговор
 40. Милите животинки с какво са заслужили това, защо сме толкова лоши какво може да се направи за да им помогнем?

  Отговор
 41. Вече сме 21 век, в който никой няма право да печели пари, отнемайки свободата на живо същество.
  Те трябва да обитават естествените си хабитати и за контрол на популациите парковете и резерватите са достатъчни.
  Ако искаме да запознаем децата си с дивия свят на Земята, то това НЕ е начинът, защото им дават погрешна представа – в зоопарковете е невъзможно да осмислят смисъла на понятия като екосистема, в които видовете не съществуват без природата. Както всички знаем, условията за живот в клетките заличават ролята на тези животни като представители на дивия свят, защото им е отнето естественото право да водят борба за запазване на равновесието в природата. Тези животни, заключени в зоопарковете, са отделени от популациите си, а за популацията това означава намаляване на представителите и увеличение на риска от изчезване. У нас може да видим как единични редки екземпляри в зоопарковете са обречени на самота и смърт в клетките, на изкуствен живот, без възможност за създаване на поколение и съжителство с останалите видове.
  Веднъж съм посетила зоопарк, като дете, и то националния, за съжаление в съзнанието ми останаха жалки картинки с тъжните погледи на мечките между голите бетонни стени, на лъвовете с окаян рев в тъмните клетки и на много други великолепни видове на дивата природа, от чието великолепие и дива природа, описани в учебниците, в зоопарка нямаше и следа.. Видях, че там им е оставена шепа земя за живот, докато джунглите и степите опустяват.
  Много по-хубава е идеята децата да бъдат информирани, като бъдат пренесени с помощта на съвременната виртуална реалност в националните паркове и резервати, в естествения хабитат на обитателите на дивата природа. Така те биха се запознали не само с животните, но и с околната среда в други природни зони на Земята.

  Отговор
  • Подкрепям закриването на зоопарковете, за да се прекрати мъката на тези животни. За един пълноценен живот за тях не е достатъчна храната, която им се поднася, и сигурната, но изкуствена и нещастна среда в клетките, повече от всичко им е нужна свободата! Свободата за тях значи и храна, и сигурност! Имат ли я, те ще възпитават качествата у себе си, нужни за оцеляване.

   Отговор
 42. Подкрепям закриването на зоопарковете, за да се прекрати мъката на тези животни. За един пълноценен живот за тях не е достатъчна храната, която им се поднася, и сигурната, но изкуствена и нещастна среда в клетките, повече от всичко им е нужна свободата! Свободата за тях значи и храна, и сигурност! Имат ли я, те ще възпитават качествата у себе си, нужни за оцеляване.

  Отговор
 43. Подкрепям за съжаление колкото и да е хубаво чувството да се разходиш в зоопарка няма кой да се грижи за животните и предпочитам да са на свобода или поне да има адекватни грижи

  Отговор
 44. Затваряне на и забрана със закон за съществуването на тези затвори. Тези животни трябва да бъдат свободни в естествената им среда!

  Отговор
 45. За, съм за подобрвването на условията за животните в зоопарка, но много виждам хора тука искат свободата на тези животни. Както и аз, но шанса е че нвма да оцелеят в дивото. Не заради друго, ами заради човешката намеса. Както има хора, като нас тука, които мислят доброто на тези животни, така има и такива на които не им пука. Тъжното е, че все повече видове животни все още съществуват благодарение на зоопарковете. В зоопарковете биват разможавани и понякога реинтродуцирани в дивото. И аз съм ЗА свободата на тези животни, но за тяхно добро може би би било да останат в зоопарка. Тъжно, но факт. Към този момент просто се надявам условията е зоопарковете да се подобрят, това е най-малкото което заслужават животинките. Поне малко човешка любов.

  Отговор
 46. Подкрепям с двете си ръце. И за мен не е нормално да гледам измършавяли диви животни, затворени в смърдящи клетки от километри. След като не се полагат нужните грижи за съответно животно, трябва да бъде пуснато в своята среда задължително.

  Отговор
 47. Людмила Кирилова
  Зоопарковете са концлагери за невинни! Срам за човечеството!

  Отговор
 48. За затваряне на зоопарковете! Животните трябва да са в естествената им среда.

  Отговор
 49. Ходила съм в зоопарка веднъж, като дете. Не повторих. С деткия си акъл и сърце усетих ужас, болка самота. Дълго се чудих кой и защо им причинява това. И тогава и сега смятам, че животните трябва да са в естествената си среда. И затворите наречени зоопарк трябва да бъдат премахнати.

  Отговор
 50. Зоопарковете, с лоши условия за отглеждане на животните, трябва да бъдат затворени!

  Отговор

Вашият коментар