„Жълта стая“ провокира пловдивчани на Главната

Сдружение БГ Бъди активен ще проведе социален експеримент в рамките на 4 дни в Пловдив, като постави т. нар. “Градска всекидневна” в самия център на града. Стаята ще играе ролята на социален активатор и ще представлява всекидневна в реален размер–20 кв.м, напълно оборудвана и готова за ползване. Стаята ще бъде инсталирана в централната градска част на
метри от Пощата, в центъра на голям пътникопоток.

В рамките на експеримента пространството ще бъде изкуствено замърсено с отпадъци – такива, каквито хората постоянно оставят в природата и общите градски площи: опаковки от храни и напитки; фасове; хартийки и други.

Чрез този акт сдружението иска да обърне внимание на хората
към тяхната роля за опазване на околната среда, с цел да работи в посока промяна на нагласи и навици към замърсяването в града и природата.

Градските пространства са нашите общи домове. В тях ние общуваме, консумираме храна, спортуваме, играем с децата. Често съществува огромно разминаване в грижите, които гражданите полагат за своя личен дом, и грижите за нашата обща всекидневна – градът. Градските пространства редовно биват замърсявани с отпадъци като фасове, опаковки от храни и напитки и други.

Ако това беше твоят дом, щеше ли да хвърлиш на земята?“

Жълтата стая е вдъхновена от артиста Eddy Kaiser и неговата URBAN LIVING ROOM (Градска всекидневна)

Повече за инициативата вижте тук

За автора

Вашият коментар