17 години по-късно разследването за изчезналия Климт е подновено

Случай от преди 17 години, свързан с картина на Климт, открадната от галерия в северния град Пиаченца, възобнови италианската полиция. Надеждата е, че развитието на технологиите ще помогнат за разрешаването на случая.

„Портрет на жена“ 1916-17, от Густав Климт е една от най-издирваните творби на изкуството. Кражбата ѝ през 1997-а година от модерната художествена галерия Ричи Оди, и до ден днешен не е разгадан. Празната рамка е намерена под оберлихтът на галерията, което дава поводи да се спекулира, че крадците са „уловили“ картината от покрива. Картината е била открадната малко преди галерията да бъде затворена за ремонт.

Рамката може да ключ към разрешаването на случая. Никакви следи от картината не са били намерени през тези 17 години, но благодарение на последното развитие на ДНК технологиите за проследяване, следователите могат да тестват частичен отпечатък по рамката. Според италианската информационна агенция АНСА, съдебномедицинският анализ би могъл да сведе заподозрените до един или повече от полицейските архиви.

Вашият коментар