90-те „разрушиха“ много къщи, но спасиха улиците на Капана

Беседките за града намериха своя втори „сезон“ и вече са Беседки за Капана. Първата тематична дискусия събра част от екипа и други по-опитни архитекти, които разказаха своите спомени за квартала и как той е бил спасен от тотално разрушаване през 70-те години на миналия век. Плановете, след организиран международен конкурс, са предвиждали Капана да бъде разрушен и на негово място да се изгради голям търговски комплекс.

„Три пъти мери, един път режи“ – под това мото е излязла статия на архитект Антоанета Топалова по време на тези проекти в местен вестник, която е стартирала дискусията за мястото. „Беше истинско събитие, че изобщо я публикуваха – аз я написах в началото на годината, а я публикуваха месеци по-късно“, разказа тя. Много от нейните колеги дори са се притеснявали да се подпишат под текста.

След много разговори, дискусии и дори изложба-манифестация със снимки и проекти как да се запази квартала, той е спасен. Идеите от международния конкурс не се изпълняват и Капана запазва своя вид.

90-те години и частната собственост обаче нанасят нов удар върху топоса. Много бързо собствениците започнаха да правят всякакви необичайни намеси върху сградите.  „Фактът, че те бяха частни обаче, спаси уникалната му улична структура“, добави арх. Топалова. Мащабното разширяване на улици или изграждане на паркинги вероятно би променило целия му вид тогава, но частната собственост го спаси.

Беседката за Капана се проведе в читалище „Алеко Константинов“, на границата на Капана – под т.нар. „Блок на художниците“. Залата се едва подбра гостите на дискусията, която е първа от поредицата тематични разговори за топоса. В следващите срещи, водени от арх. Любо Георгиев – директор на One Architecture Week, ще продължат различните теми с които да се ангажират и жителите на квартала към неговото бъдеще и развитие. Следващата Беседка за Капана вероятно ще бъде в края на другия месец, но точната дата ще бъде определена по-късно.

Вашият коментар