Една безкрайна нощ на театрите очаква София

Една грандиозната нощ на театрите очаква София, която ще се проведе в събота на 14 септември. Това е едно събитие от, на и за театъра.

„Нощ на театрите” е час от Европейската нощ на театъра, която вече 5 години е активно национално събитие в много европейски страни. То събира хиляди почитатели и зрители. Идеята е на Елеонора Роси (Франция), а проектът стартира през 2008г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Teatre Dubrava) и Театър Шибеник (Sibenik Theatre).

В платформата се включват и страните Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, а за пръв път тази година и България, Белгия и Чехия.

TEATUR_2

Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира не само професионалната, но и аматьорската театрална креативност, да разширява театралната мрежа, да провокира и привлича нова публика. Другата й цел е обединяването на всички имащи отношение към сцената, премахването на езикови, религиозни или етнически граници между хората.

В „Нощ на театрите” ще паднат и параваните, които делят актьорите от публиката. Ще можем да разберем какво се случва зад сцената, в гримьорните и коридорите, ще усетим душата на театъра, за да успеем да го допуснем и в живота си. За няколко часа София ще се превърне в една голяма театрална сцена, в която ние ще бъдем главните актьори, а магията на представленията ще витае в и около нас.

TEATUR

 

„Посланиците” на тази инициатива, които ще се потопят в нощните персонажи са най-истинските приятели на Нощта на театъра. Това са имената: Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Иво Аръков, Ованес Торосян, Марта Петкова, Леонид Йовчев, Яна Маринова, Антоний Аргиров, Теодора Духовникова, Лео Вукелич, Ирмена Чичикова, Дария Симеонова и Александра Василева.

TEATUR_6

Локациите са безброй. Очаквайте представления в: Народния театър „Иван Вазов”, Софийска опера и балет, Театър София, Младежки театър „Н.Бинев”, „Малък Градски Театър „Зад Канала”, Театър „Възраждане”, Театрална работилница „СФУМАТО”, АЛМ@ @ЛТЕР Софийски университет, Център за култура и дебат „Червената къща”, НАТФИЗ „Кр.Сарафов”, Бритиш Консил, Vivacom Art Hall, Театър „Абсурд”, Театър „Жар”, Театър „Атом”, Малък куклен театър „Слон”, „36 маймуни”, Театър „Сириус”, „хаХаха Импро”, „ШиЗиПро” и още много още.

Пригответе се за една безсънна нощ. Очакват ви над 90 незабравими представления. Търсете програмата на страницата на “Theatres Night –Нощ на театрите” във Facebook.

TEATUR_4

mediacafe.bg – Тони Тодорова

Вашият коментар